Obrovský paradox Európy: Dve rýchlosti môžu byť likvidačné

, bussinesinsider Foto: SITA;thinkstock

Kým Nemecko je hnacím motorom Európy, Francúzsko má zaradenú spiatočku.

Podnikateľská aktivita v eurozóne v auguste rástla najrýchlejším tempom za viac ako štyri roky. Výsledky prieskumu firmy Markit signalizujú, že hrubý domáci produkt eurozóny sa v treťom štvrťroku zvýši o 0,4 percenta po raste o 0,3 percenta v druhom kvartáli.

Index zdravia výrobného sektora v každej krajine je meradlom, či ekonomiky a priemyselné odvetvia sa rozširujú, alebo naopak scvrkávajú. Index nákupných manažérov v eurozóne podľa údajov agentúry Markit mierne presiahol očakávania, Európska PMI dosiahla 54,3 bodu, prognóza bola 54,1. Takýto výsledok sa podarilo dosiahnuť hlavne vďaka tomu, že Nemecko predstihlo prognózy s veľkou rezervou.

"Index signalizuje, že rast HDP eurozóny sa v treťom štvrťroku bude nachádzať blízko 0,4 percenta. To znamená solídnu, ale nijako pôsobivú expanziu," uviedol hlavný ekonóm spoločnosti Markit Chris Williamson. Upozornil, že hospodársky výkon eurozóny by v najbližších mesiacoch mohli zasiahnuť súčasnej výkyvy na finančných trhoch a spomaľovanie rastu rozvíjajúcich sa ekonomík. "Hoci sa v posledných týždňoch zvýšili obavy ohľadom svetovej ekonomiky, viedlo zmiernenie obáv z odchodu Grécka z eurozóny k zlepšeniu podnikateľského prostredia v celej eurozóne," povedal Williamson.

Už boli predbežne medializované správy za august, ale Nemecko je na tom ešte lepšie, než sa pôvodne predpokladalo. Francúzsko naopak oveľa horšie. Francúzsko dosiahlo podľa bleskových výsledkov hodnotu 51,3, ale výsledok nakoniec zrevidovali na 50,2, čo už znamená viac-menej stagnáciu a nebezpečnú blízkosť skĺznutia do úpadku.

Hrozné výrobné čísla z Francúzska tu boli už začiatkom tohto týždňa. Varujú, že sa francúzsky priemysel zmenšuje rýchlejšie, než sa očakávalo. Sektor služieb je na tom podobne, je v horšom stave, než ekonómovia predpokladali. PMI tam bolo len 50,6, proti prognóze 51,8.

 

 Index nákupných manažérov v eurozóne podľa údajov agentúry Markit
 Európa celkový 54, prognóza 54,1
  služby 54.4 prognóza 54,3
  Španielsko služby 59.6 prognóza 59,6
  Taliansko služby 54,6 prognóza 53
 Francúzsko celkový 50,2 prognóza 51,3
  služby 50,6 prognóza 51,8
  Nemecko celkový 55 prognóza 54
  služby 54,9 prognóza 53,6

Výborné hodnotenie Nemecka a zlá situácia vo Francúzsku v praxi znamená, že sa pozeráme na dvojrýchlostnú Európu, kde sa dvaja najväčší hráči pohybujú na úplne iných prevodových stupňoch. Dnes sa ešte "jednotný trh" dokáže kotúľať spoločne, ale táto nerovnováha by mohla v budúcnosti spôsobiť vážne problémy. A to najmä vzhľadom na to, že Nemecko má určitú moc v Európe a tendencie presadzovať tvrdé reformy až do tak hlúpych krajností, že sa ukážu neriešiteľné komplikácie.

Európa má dva veľké problémy. Po prvé, neexistuje tu fiškálna únia. Na rozdiel od USA, kde môže vláda presmerovať zdroje do potrebných oblastí tak, aby sa pokúsila priviesť ekonomiku späť do rovnováhy. Európa to urobiť nemôže. A nikdy to ani robiť nebude. V Európe nie je pravdepodobné, že by sa podala pomocná ruka na podporu rastu, stačí sa pozrieť na nedávnu skúsenosť s Gréckom. Politicky, by to mohlo byť toxické, previesť voľné peňažné prostriedky do iných krajín.

Po druhé, krajiny, ktoré sú v núdzi, sú vydané na milosť a nemilosť Nemecka. Rast výroby Španielska v auguste dosiahol 53,2 čo je 10-mesačné minimum. Ale nemecký minister financií Wolfgang Schäuble v utorok povedal, že "Španielsko je najlepším príkladom, že sme urobili veľa správnych vecí v Európe."

Podobne ako Grécko, i Španielsko bolo nútené prehĺtať horkosť obrovských úsporných opatrení v dôsledku hospodárskej krízy z roku 2008, spôsobenej hypotekárnou krízou. Španielska nezamestnanosť dosiahla 27,2 % v roku 2013 a jej ekonomika sa ešte len teraz začína dostávať späť na cestu rastu. Schodok rozpočtu krajiny je nastavený na menej ako 3 % HDP v budúcom roku, kým počas  krízového vrcholu to bolo 10 %.

Je to jednoznačne Nemecko, ktoré presadzuje istú metódu pre riešenie slabých výkonov krajín eurozóny. Tých, ktorí potrebujú pomoc, núti znášať náklady na obnovu bez ohľadu na to, či je to vôbec v ľudských silách. Videli sme to už v Španielsku, Portugalsku, Taliansku, Írsku, aj Grécku. Samozrejme, aj MMF a ďalšie členské štáty EÚ sa podieľajú na týchto rokovaniach, ale Nemecko je v tomto najhorlivejšie. Presadzuje strohosť a je najmenej ochotné ustúpiť v mnohých otázkach. Niet divu, veď úsporné opatrenia inde sú pre Nemecko vodou na mlyn. Nebudú platiť viac, než sú ochotní, veď slabosť iných členských štátov znižuje hodnotu eura, čo umelo znižuje náklady na nemecký vývoz a posilňuje jeho hospodárstvo.“To hovorí jasne o tom, že keď Nemecko dosiahlo svoje 16-mesačné maximum na výrobnom indexe PMI, zvyšok eurozóny je na tom žalostne, od 18 mesačného minima v Írsku po 4 mesačné minimum vo Francúzsku,​​" vyjadril sa Connor Campbell, analytik SpreadEx, pre Business Insider.

 

Nemecko dokáže urobiť veľa pri vychýlení pomyselných váh v Európe a spolu so svojimi partnermi v eurozóne môže slabšie krajiny prinútiť k ekonomickým reformám, ako sme videli v Grécku a Španielsku.  Ale čo vo Francúzsku? Schäuble ani Merkelová nemôžu nútiť Françoisa Hollandeho, aby presadzoval ostré škrty vládnych výdavkov pre zvýšenie produktivity. Francúzsko je príliš veľký hráč.
Ale ak to Francúzsko neurobí, bude jeho výrobný sektor na tom len horšie. Ak bude menej produktívne než iné národy, bude sa tamojší tovar exportovať ťažšie. Ak by sa to stalo vo Veľkej Británii, jej mena by mohla byť znehodnotená, aby sa cena ich produktov stali viac konkurencieschopné v zahraničí. Ale Francúzsko to s eurom urobiť nemôže. A drahý export len celý problém zhoršuje.

Ak nie je fiškálna únia, kde je možné peniaze voľne rozmiestňovať po celom kontinente, tam kde je to potrebné, Európa čelí obrovskému paradoxu. Nemecko chce, aby zvyšok Európy šiel "nemeckou  cestou" ekonomiky, cez efektívnosť a šetrnosť. Mnoho krajín to ale prijať nechce a Nemecko ich prinútiť nemôže. Na druhej strane tvrdohlavosť národov, ako to vidíme vo Francúzsku, a ich členstvo v euro, znamená, že jedného dňa sa aj pozícia Nemecka zmení. Aj preto, že spôsob, ako je dnes eurozóna nastavená znamená, že prípadné ekonomické problémy, ktorým jednotlivé národy čelia sa budú pravdepodobne len zhoršovať a nie zlepšovať. Neexistuje mechanizmus na riešenie systematických nedostatkov v hospodárstve a krajiny nemajú ani dostatok politickej vôle použiť taký mechanizmus, aj keby existoval.

"Eurozóna môže byť nateraz zdanlivo pokojná, čo sa týka Grexitu, bude to ale závisieť od výsledku hroziacich volieb. Aktuálne údaje PMI ale opäť poukazujú na zásadné nedostatky, skrývajúci sa pod povrchom menovej únie," myslí si Campbell.

Európa by sa mohla hýbať nesúvisle, tak ako to je teraz. Ale omnoho pravdepodobnejšie je, že sa objaví ďalšia "kríza" v niektorom členskom štáte a Nemecko bude pripravené tlačiť naň, aby zaviedlo tvrdé reformy.

Súvisiace články

Aktuálne správy