E. Macron žiada podstatné zmeny v EÚ a eurozóne, vrátane vyrovnania

Francúzsky minister hospodárstva Emmanuel Macron podporuje zásadné obnovenie EÚ a eurozóny. Finančná kríza a rokovania o záchrane Grécka dokázali, že menová únia nemôže ďalej fungovať tak ako doteraz. „Status quo vedie k samozničeniu,“ povedal pre nemecký denník Süddeutsche Zeitung. Informovala o tom agentúra DPA.
Macron podporil ideu finančného vyrovnania medzi hospodársky silnými a slabými krajinami. „Menová únia bez finančného vyrovnania – to neexistuje! Silní musia pomôcť,“ povedal minister. Túto myšlienku podporila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. Upozornila na vlastné návrhy na vytvorenie menšieho spoločného rozpočtu, ktorý má pomôcť ekonomicky slabším členom posilniť ich konkurencieschopnosť.
Macron zároveň konkretizoval nedávne návrhy francúzskeho prezidenta Francoisa Hollandeho na vytvorenie akejsi ekonomickej vlády v eurozóne. Podľa neho by mala vzniknúť funkcia nového eurokomisára, ktorý by mal koordinovať hospodársku, finančnú a sociálnu politiku členských krajín eurozóny. „Nebol by len ministrom financií eurozóny, ale aj osobou, ktorá prideľuje investičné prostriedky, alebo spolupracuje pri tvorbe politiky pre trh práce,“ dodal Macron.

Súvisiace články

Aktuálne správy