Švajčiarsky ukazovateľ rastu ekonomiky posilnil

Ukazovateľ rastu švajčiarskeho inštitútu KOF v auguste stúpol na 100,7 bodu z júlovej revidovanej úrovne 100,4 bodu

Výhľad švajčiarskej ekonomiky sa prvýkrát za posledný rok zlepšil a firmy začali absorbovať negatívny vplyv januárového posilnenia franku. Vyplýva to z ukazovateľa rastu švajčiarskeho inštitútu KOF. Ukazovateľ v auguste posilnil na 100,7 bodu z júlovej revidovanej úrovne 100,4 bodu.

Revidovaná júlová hodnota ukazovateľa, ktorá bola podľa predbežného odhadu vo výške 99,8 bodu, a augustové posilnenie predstavujú normalizáciu ekonomickej situácie po negatívnom účinku posilnenia franku, povedal ekonóm inštitútu KOF David Iselin.

Švajčiarska ekonomika v druhom štvrťroku nečakane posilnila, čím sa vyhla recesii. Hrubý domáci produkt krajiny za apríl až jún sa medzikvartálne zväčšil o 0,2 %. Vývoj hospodárstva tak prekonal očakávania analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters, ktorí predpokladali, že sa v druhom štvrťroku zmenší o 0,1 %. Ekonóm banky Bantleon Daniel Hartmann uviedol, že jeho spoločnosť očakáva za celý tento rok posilnenie švajčiarskej ekonomiky o 0,9 % a v budúcom roku o 1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy