Nervózny akciový trh v Číne by mohol upokojiť rozmerný bronzový maskot

, CNBC Foto: CCTV

Nová bronzová plastika v juhovýchodnej Číne, ktorá znázorňuje býka ako premohol medveďa, získala rýchlo pozornosť v krajine otrasenej ďalším kolapsom na akciových trhoch.

Nachádza sa v meste Xiamen v provincii Fujian, jej hmotnosť sú tri tony. Je 3,4 metrov vysoká a 6 metrov dlhá, patrí zberateľovi umenia Cai Ming Chao. Podľa miestnych novín Hai Xia Dao Bao, Cai je zároveň aj vášnivým akciovým investorom, ktorý si sochu umiestnil pred dom, aby mu priniesla šťastie.

Cai, ktorého prezývajú "Gu Ye" alebo "Pán akcií," teraz dúfa, že socha by mohla upokojiť nervy ďalších investorov v krajine tým, že pôsobí ako talizman, ktorý by mohol "predstavovať predĺžený býčí trh, ktorý bude udržiavať medveďa pevne pod sebou."

Zberateľ umenia tiež vyjadril nádej, že masívna socha by sa mohla stať maskotom čínskych akcií, niečím podobným, ako je  mosadzný býk neďaleko Wall Street. Socha stála údajne "niekoľko miliónov juanov",  Cai nechcel prezradiť skutočnú sumu, ktorú zaplatil.

Na svoje miesto určenia býka inštalovali 13. augusta. Po obnovení turbulencií na akciových trhoch tento týždeň, bolo pri soche vidieť hrsť akciových investorov, ako sa modlia a pália vonné tyčinky a ukladajú dary v podobe pomarančov, popisovali situáciu miestne médiá.

V utorok spadol Shanghai Composite index o 7,6 percenta cez kľúčovú hodnotu 3000. V predchádzajúcej obchodnej seanse letel strmhlavo dole o 9 percent, čím prekonal svoju najväčšiu  jednodňovú percentuálnu stratu z roku 2007. Štátne médiá a tlačová agentúra popisovala tento masaker ako "čierny pondelok."

Brutálny viacdenný výpredaj prinútil Čínsku ľudovú banku (PBoC) znížiť úrokové sadzby a výšku povinnej minimálnej rezervy (RRR), ktorá stanovuje, koľko musia banky držať kapitálu, o 25 bázických bodov.

Na Weibo, čo je najpopulárnejší mikroblog v Číne, niektorí označovali sochu za zhmotnenie povery, zatiaľ čo iní sa smiali z tejto novinky v súvislosti s chaosom na trhu. "Xiamenský investor minul milióny na túto skulptúru a nakoniec akcie aj tak stále padajú (smajlík). " Iný užívateľ napísal, že "škoda zlého načasovania, maskot tak nesplnil očakávania".

Súvisiace články

Aktuálne správy