Rusko zhoršilo prognózu rastu svojej ekonomiky

Ruský rezort hospodárstva teraz očakáva, že hrubý domáci produkt sa za tento rok zmenší o 3,3 % a v budúcom roku sa zväčší o 1 až 2 %. Predošlá predikcia rátala s poklesom HDP v tomto roku o 2,8 % a s rastom v budúcom roku o 2,3 %.

Ruské ministerstvo hospodárstva zhoršilo prognózu vývoja ekonomického rastu krajiny v tomto a budúcom roku. Povedal to v utorok šéf rezortu Alexej Uljukajev. Zopakoval však, že existujú náznaky toho, že ruská ekonomika sa odráža od dna. Ruský rezort hospodárstva teraz podľa Uljukajeva očakáva, že hrubý domáci produkt (HDP) sa za tento rok zmenší o 3,3 % a v budúcom roku sa zväčší o 1 až 2 %. Predošlá predikcia ministerstva rátala s tým, že HDP sa v tomto roku zmenší o 2,8 % a v budúcom posilní o 2,3 %.

Uljukajev ďalej uviedol, že v júli bola ruská ekonomika medziročne menšia o 4,6 %. Poukázal však na to, že medzimesačne sa podľa sezónne upravených údajov o 0,1 % zväčšila, čo považuje za dôkaz, že pokles sa skončil. „Nachádzame sa niekde na dne,“ konštatoval Uljukajev podľa ruskej tlačovej agentúry RIA. „Domnievam sa, že určite nepôjdeme nižšie, ale je ťažké povedať, či nastane zreteľné oživenie,“ poznamenal.

Ekonómovia hovoria, že zotavovanie ruskej ekonomiky by mohlo vykoľajiť zhoršenie výhľadu globálnej ekonomiky. Uljukajev okrem iného uviedol, že priemerný kurz rubľa voči doláru v tomto roku bude na úrovni 61 RUB/USD a cena ropy vo výške 52 USD za barel. Ruský rezort hospodárstva teraz odhaduje, že čistý odlev kapitálu z krajiny bude v tomto roku v sume 93 mld. USD a v budúcom roku na úrovni 70 mld. USD. Predošlá prognóza rátala s tohtoročným odlevom v objeme 110 mld. USD a budúcoročným v sume 70 mld. USD.

(1 EUR = 1,1497 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy