Inflácia v USA bola zrejme nižšia, ako hovoria údaje

Analytici Federálneho rezervného systému v San Franciscu zistili, že jadrový index PCE bol pravdepodobne nadhodnotený o 0,3 a 0,2 percentuálneho bodu v prvom a druhom štvrťroku

SAN FRANCISCO 25. augusta (SITA, Reuters) – Miera inflácie v USA bola v prvom polroku zrejme „značne nižšia“ v porovnaní s vykázanými údajmi. Je však nepravdepodobné, že by predstavitelia americkej centrálnej banky na základe toho nesprávne určili úrokové sadzby. Vyplýva to z analýzy, ktorú v pondelok zverejnil americký Federálny rezervný systém v San Franciscu.

Analytici Fedu v San Franciscu už skôr zistili, že príčinou veľmi slabých údajov o hospodárskom raste v úvode roka bola pravdepodobne neadekvátna úprava sezónnych fluktuácií. Skutočný hospodársky rast bol tak pravdepodobne výrazne vyšší ako ten vykázaný.

Tí istí analytici použili podobnú metodológiu na údaje o vývoji cien a zistili, že jadrový index PCE bol pravdepodobne nadhodnotený o 0,3 a 0,2 percentuálneho bodu v prvom a druhom štvrťroku. Analytici vedení Glennom Rudebuschom, hlavným výskumným pracovníkom Fedu v San Franciscu, uviedli, že je nepravdepodobné, že nadhodnotené údaje vedú predstaviteľov americkej centrálnej banky k príliš skorému zvýšeniu sadzieb. Pri určovaní politiky banky totiž Fed berie do úvahy dva ciele, teda cenovú stabilitu a plnú zamestnanosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy