O čínskej kríze je podľa MMF predčasné hovoriť

Podľa Carla Cottarelliho, jedného z výkonných riaditeľov Medzinárodného menového fondu, čínska ekonomika prechádza nevyhnutnými úpravami

Ekonomické spomalenie Číny a pokles akciových trhov nie sú predzvesťou krízy, ale „nevyhnutných“ úprav v druhej najväčšej ekonomike na svete. V sobotu to vyhlásil jeden z výkonných riaditeľov Medzinárodného menového fondu (MMF) Carlo Cottarelli. Ďalšie náznaky spomalenia v Číne v piatok spôsobili výrazný pokles na svetových akciových trhoch. „Monetárna politika v minulých rokoch bola veľmi expanzívna a úprava je nevyhnutná,“ povedal Cottarelli. „Je absolútne predčasné hovoriť o kríze v čínskej ekonomike,“ dodal.

Zároveň zopakoval prognózu MMF, podľa ktorej by Čína mala v tomto roku posilniť o 6,8 %. V roku 2014 si čínska ekonomika pripísala 7,4 %. „Čínska reálna ekonomika spomaľuje, je to absolútne prirodzené a toto sa malo stať… To, čo sa stalo v uplynulých dňoch na finančných trhoch, je šok, ktorý je prirodzený,“ povedal.

Na nepriaznivé ekonomické ukazovatele Čína minulý týždeň zareagovala prekvapivou devalváciou čínskej meny. MMF bude v nasledujúcich mesiacoch s predstaviteľmi Číny o tomto kroku hovoriť.

Súvisiace články

Aktuálne správy