Nórsky investičný fond sa v 2. kvartáli prepadol do straty, prvej za tri roky

Nórsky štátny investičný fond zaznamenal v 2. štvrťroku prvú kvartálnu stratu za tri roky, čo je dôsledok poklesu dlhopisových a akciových trhov. Informovala o tom agentúra Reuters.
Nórsky fond v objeme 870 miliárd USD (787,97 miliardy eur) je najväčším štátnym investičným fondom na svete. Kontroluje približne 1,3 % svetových akcií, ako aj vysoký objem vládnych a firemných dlhopisov. Jeho výsledky a rozhodnutia preto investori po celom svete pozorne sledujú.
Strata fondu dosiahla v 2. štvrťroku 73 miliárd nórskych korún (7,96 miliardy eur). Je to prvá strata od 2. kvartálu 2012. Zároveň to predstavuje prudký obrat v porovnaní s 1. štvrťrokom tohto roka, v ktorom fond zarobil rekordných 401 miliárd NOK.
Hodnota dlhopisov, ktoré sa na celkovom portfóliu fondu podieľajú asi tretinou, klesla o 2,2 %. Hodnota akcií (tvoria takmer 63 % v rámci portfólia) sa znížila o 0,2 %, keď ich nadol stiahli najmä americké akcie. Ich pokles prekonal aj zisky v Ázii a nulovú návratnosť v Európe.
Naopak, hodnota investícií fondu v oblasti realít vzrástla v 2. kvartáli o 2 %. Tie však tvoria len zlomok portfólia nórskeho fondu.
(1 EUR = 1,1041 USD; 1 EUR = 9,1680 NOK)

Súvisiace články

Aktuálne správy