Americká inflácia v júli mierne posilnila

Júlové spotrebiteľské ceny v USA medzimesačne stúpli o 0,1 % a medziročne sa zvýšili o 0,2 %

Americké spotrebiteľské ceny v júli mierne stúpli. Pomerne výrazné zdraženie nájomného pritom naznačilo, že inflácia v krajine sa pravdepodobne stabilizovala dostatočne na to, aby podporila očakávania, že centrálna banka USA v tomto roku zvýši úroky. Americké ministerstvo obchodu v stredu informovalo, že spotrebiteľské ceny v júli medzimesačne stúpli o 0,1 %, keďže mierne zdražel benzín a potraviny. Júl bol už šiestym mesiacom, počas ktorého sa celková hladina spotrebiteľských cien v USA zvýšila. Ceny nájomného stúpli o 0,4 %, čo bol najvýraznejší rast od februára 2007.

Medziročne sa júlové spotrebiteľské ceny v USA zvýšili o 0,2 %. Išlo o druhý mesiac ich medziročného rastu. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpokladali, že medzimesačná aj medziročná júlová inflácia bude vo výške 0,2 %. Takzvaná jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa ceny potravín a energií, v júli stúpla o 0,1 % po júnovom raste o 0,2 %. Medziročná jadrová inflácia bola v júli na úrovni 1,8 %.

Znaky toho, že trend spomaľovania inflácie ustupuje, v kombinácii so zlepšovaním situácie na trhu práce by mohli posilniť presvedčenie amerického Federálneho rezervného systému (Fed), že inflácia stúpne na želanú úroveň 2 %. „Predstavitelia Fed-u dali jasne najavo, že pred zdvihnutím úrokov nepotrebujú vyššiu infláciu. Potrebujú iba primerané presvedčenie, že inflácia sa vráti na cieľovú výšku,“ povedal Michelle Girard, ekonóm RBS.

Súvisiace články

Aktuálne správy