Tempo rastu spotrebiteľských cien v USA sa v júli spomalilo

Tempo rastu spotrebiteľských cien v USA sa v júli spomalilo. Dôvodom bolo len mierne, takmer zanedbateľné zdraženie potravín a benzínu. To vyvoláva pochybnosti o tom, ako rýchlo sa miera inflácie konečne dostane na cieľovú 2-% hranicu americkej centrálnej banky (Fed). Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
Podľa najnovších údajov amerického ministerstva práce sa index spotrebiteľských cien v júli zvýšil už šiesty mesiac po sebe, a to o 0,1 % v porovnaní s júnom, keď medzimesačne vzrástol o 0,3 %. Analytici pritom odhadovali, že stúpne o 0,2 %.
Ceny energií sa pritom v júli 2015 zvýšili medzimesačne o 0,1 %, ale stále sú o 14,8 % nižšie ako v júli minulého roka. A potraviny zdraželi oproti júnu o 0,2 %.
V medziročnom porovnaní vzrástli spotrebiteľské ceny v USA v júli tiež len mierne, o 0,2 %. Ale júl bol druhý mesiac v rade, čo medziročná miera inflácie v USA dosiahla kladné číslo po tom, ako sa pre nízke ceny ropy v januári prepadla do záporných hodnôt.
Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa nestále ceny potravín a energií, pritom v júli vzrástla medziročne o 1,8 % a medzimesačne o 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy