RBS je blízko k dohode o predaji ruských aktív

Royal Bank of Scotland (RBS) je blízko k dohode o predaji ruských aktív jednej z tamojších bánk. Uviedla to agentúra Bloomberg s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z RBS.
Banka so sídlom v škótskom Edinburghu vlastní bližšie nešpecifikované ruské aktíva v hodnote 1,6 miliardy libier (2,27 miliardy eur).
Západné finančné spoločnosti, vrátane investičnej skupiny Franklin Templeton Investments alebo francúzskej banky BNP Paribas, sťahujú svoje investície z Ruska. Dôvodom sú sankcie, ktoré Európska únia, USA a ďalšie západné štáty uvalili na Moskvu za vlaňajšiu anexiu Krymu a podporu ukrajinských separatistov. Ruská ekonomika sa už v dôsledku sankcií a tiež nízkych cien ropy prepadla do recesie, prvej od roku 2009.
Banka RBS získala ruské aktíva v rámci kúpy banky ABN Amro v roku 2007, tesne pred vypuknutím globálnej finančnej krízy, počas ktorej ju musela zachraňovať vláda, za čo v nej získala väčšinový podiel. Štát sa snaží postupne tento podiel znižovať, momentálne vlastní britská vláda 73-% podiel v RBS.

Súvisiace články

Aktuálne správy