Výstavba nových domov v USA v júli vzrástla

Výstavba nových domov v USA v júli vzrástla a dosiahla najvyššiu úroveň takmer za osem rokov. To signalizuje, že toto odvetvie v úvode nového 3. kvartálu nabralo tempo. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.
Podľa najnovších údajov ministerstva obchodu v júli 2015 sa začalo v Spojených štátoch stavať 1,21 milióna nových domov. To je najväčší počet nových stavieb od októbra 2007.
Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, pritom odhadovali, že stavbári v USA začnú v júli stavať 1,18 milióna nových rezidenčných nehnuteľností.
Ministerstvo zároveň oznámilo, že v júli tohto roka vydali americké úrady 1,12 milióna stavebných povolení. Ich počet medziročne klesol o 16,3 %, najstrmšie od júla 2008, ale dôvodom bol najmä veľký počet júnových povolení, a to 1,34 milióna, čo bolo osemročné maximum. Stavebný sektor si tak udrží solídne tempo a počet nových začatých stavieb sa bude naďalej pohybovať nad hranicou jedného milióna.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že výstavba nových rodinných domov, ktoré majú najväčší podiel na americkom trhu rezidenčných nehnuteľností, v júli vzrástla medziročne o 12,8 % na 782.000 domov a výstavba bytových domov sa znížila o 17 % na 424.000.

Súvisiace články

Aktuálne správy