Čistý zisk Letiska Viedeň v prvom polroku stúpol o 8 %

Letisko za január až jún vykázalo čistý zisk 48 mil. eur, hoci počet pasažierov sa znížil o 0,8 %

Letisko Viedeň v prvom polroku tohto roka dosiahlo rast čistého zisku o 8 % na sumu 48 mil. eur. Firma o tom informovala v utorok. Služby letiska za január až jún využilo 10,456 mil. pasažierov, čo bol medziročný pokles o 0,8 %. Zmenšenie počtu cestujúcich je výsledkom redukcie kapacít leteckých spoločností a krízovej situácie v Rusku a na Ukrajine. Celkový počet pasažierov smerujúcich cez viedenské letisko do východnej Európy klesol o 10,4 %. Napriek miernemu poklesu celkového počtu pasažierov v prvom polroku však príjmy letiska stúpli o 2,2 % na 311,5 mil. eur a zisk pred úrokmi, zdanením a odpismi (EBITDA) sa zvýšil o 4,9 % na 132,7 mil. eur.

„Prvý polrok bol veľmi úspešný napriek miernemu poklesu počtu pasažierov, ktorých letisko vybavilo,“ povedal Günther Ofner, člen vedenia spoločnosti Flughafen Wien. „Hlavným motorom rastu príjmov v prvej polovici roka 2015 boli vyššie príjmy predajní a gastronomických zariadení,“ konštatoval člen vedenia letiska Julian Jäger. Firma v utorok potvrdila svoj plán pre celý rok 2015, ktorý ráta s tým, že tržby budú vo výške 645 mil. eur, čistý zisk aspoň na úrovni 85 mil. eur a počet pasažierov sa zvýši až o 2 %.

Preprava cez letiská Košice a Malta, v ktorých je Letisko Viedeň strategickým investorom, počas januára až júla posilnila. Počet pasažierov, ktorí v tomto období využili Letisko Košice, stúpol o 11 % na 215 149. Letisko Malta evidovalo za obdobie januára až júla rast počtu cestujúcich o 6,9 % na 2,5 milióna.

Flughafen Wien má rozhodujúci vplyv v spoločnosti KSC Holding, a. s. ktorá je väčšinovým, 66-percentným, vlastníkom košického letiska. Spoločnosť Letisko Košice – Airport Košice, a. s. vznikla v máji 2004, eviduje základné imanie 31,14 mil. eur. Štát vlastní v košickom letisku cez ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja 34 % akcií.

Súvisiace články

Aktuálne správy