Shell sa pustí do podmorských vrtov pri Aljaške, v oblasti sa skrýva až 26 miliárd barelov ropy

, ČTK Foto: SITA

Shell dostal od americkej vlády povolenie na podmorské prieskumné vrty pre ťažbu ropy na Aljaške. Britsko-holandská ropná spoločnosť bude môcť v oblasti Čukotského mora, v americkej časti arktických vôd, vŕtať až do hĺbky 2400 metrov.

Britsko-holandská ropná spoločnosť Royal Dutch Shell dostala od americkej federálnej vlády konečné povolenie k podmorským prieskumným vrtom pre ťažbu ropy a plynu v arktických vodách pri Aljaške. Shell tam už mal svoje vrty v roku 1991, informovala agentúra AP.

Federálny úrad pre bezpečnosť a ochranu životného prostredia oznámil, že schválil Shellu povolenie na hĺbkové vrty. Firma tam už totiž dopravila požadované zariadenie, ktoré má zabrániť haváriám vrtov vo veľkej hĺbke.

Úrad predtým umožnil Shellu vŕtať len v hornej časti dna Čukotského mora. Firma mala doteraz kľúčové ochranné zariadenie na lodi, ktorá sa opravovala v Portlande v štáte Oregon a v júli ju tam blokovali ekologickí aktivisti. Americká polícia na konci júla vytlačila aktivistov z dokov v Portlande, kde blokovali odchod ľadoborca Fennica, ktorý sa po oprave pokúšal vyraziť do Arktídy so zariadeniami na ťažbu podmorskej ropy. Minulý týždeň už loď, ktorú si Shell prenajal, dorazila do cieľovej oblasti.

Shell bude môcť vŕtať do horniny do hĺbky asi 2400 metrov pod dnom. Firma získala prenájom oblasti v Čukotskom mori v roku 2008 za 2,1 miliardy dolárov a investovala v tejto oblasti a v susednom Beaufortovom mori severne od pobrežia Aljašky až sedem miliárd dolárov do prieskumu.

Proti plánom Shellu protestovali v západných krajinách ekologické organizácie, ktoré tvrdia, že ťažiari sa nedokážu vysporiadať s extrémnymi podmienkami podnebia v oblasti Arktídy. Shell ale uisťuje, že je pripravený životné prostredie uchrániť.

Americkí odborníci odhadujú, že v Arktíde sa nachádza asi 30 percent doteraz neobjavených svetových zásob plynu a 13 percent ropy. V americkej časti arktických vôd sa podľa Geologického prieskumu USA nachádza 26 miliárd barelov vyťažiteľnej ropy.

Súvisiace články

Aktuálne správy