Slabý rast ekonomiky Francúzska ohrozuje jej rating

Podľa medzinárodnej ratingovej agentúry Moody's existuje riziko, že krajine sa nepodarí splniť svoje ciele vo fiškálnej oblasti pre rok 2015.

Slabý rast ekonomiky Francúzska v druhom štvrťroku vyvoláva riziko, že krajine sa nepodarí splniť svoje ciele vo fiškálnej oblasti pre rok 2015 a negatívne pôsobí na hodnotenie úverovej spoľahlivosti krajiny. Uviedla to v pondelok ratingová agentúra Moody’s. Francúzske hospodárstvo v druhom kvartáli tohto roka stagnovalo. Nenaplnili sa tak očakávania, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny za apríl až jún posilní o 0,2 %.

„Tento výkon ekonomiky negatívne pôsobí na úverovú spoľahlivosť, pretože spôsobuje ťažkosti aj v oblasti redukcie deficitu, aj v oblasti tvorby pracovných miest a zvyšuje pravdepodobnosť toho, že Francúzsko nesplní svoje fiškálne ciele pre rok 2015,“ konštatovala agentúra Moody’s vo výskumnej správe. Paríž v apríli tohto roka uviedol, že v tomto roku deficit verejných financií zníži na úroveň 3,8 % HDP a v budúcom roku ho zredukuje na 3,3 % HDP. V roku 2017 Francúzsko plánuje znížiť deficit verejných financií pod hranicu 3 % HDP, ktorá je podľa pravidiel Európskej únie maximálne prípustná.

Súvisiace články

Aktuálne správy