NKÚ zasiela výsledky kontroly SE prokuratúre aj finančnému riaditeľstvu

S výsledkami kontroly hospodárenia Slovenských elektrární (SE) sa oboznámia nielen parlamentní poslanci. „Na základe podstatných a významných skutočností zistených kontrolnou skupinou predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Karol Mitrík ďalej rozhodol o postúpení kontrolných zistení na posúdenie Generálnej prokuratúre (GP) SR a Finančnému riaditeľstvu (FR) SR,“ informoval Lukáš Jasenec z odboru komunikácie a styku s verejnosťou NKÚ.
NKÚ ukončil kontrolu Slovenských elektrární v utorok 11. augusta. „Užšie vedenie Najvyššieho kontrolného úradu SR dnes na svojom zasadnutí konštatovalo, že prerokovaním výsledkov kontroly NKÚ SR bolo splnené uznesenie Národnej rady SR z 24. septembra 2014 na vykonanie kontroly na subjekte Slovenské elektrárne, a. s., a rozhodlo o ďalšom postupe vo veci tejto kontroly,“ spresnil.
Súhrnná správa o výsledku kontroly hospodárenia s finančnými prostriedkami bude podľa neho odoslaná do NR SR s termínom do 19. augusta 2015 a rovnako aj Ministerstvu hospodárstva SR, ktoré má oprávnenie na výkon akcionárskych práv za štát v Slovenských elektrárňach, a. s., v 34-% podiele.
„Protokol o výsledku kontroly hospodárenia s finančnými prostriedkami v spoločnosti Slovenské elektrárne je v režime vyhradené, a preto sa NKÚ SR k výsledkom kontroly nebude vyjadrovať,“ zdôraznil Jasenec.
Národná rada SR prijala 24. septembra 2014 uznesenie, ktorým NKÚ požiadala o previerku hospodárenia s finančnými prostriedkami v SE. Kontrola sa realizovala najmä v súvislosti s ďalším zvýšením investičných nákladov a rozpočtu na projekt dostavby 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne Mochovce (EMO) v súvislosti s posunom termínov dostavby blokov, ako aj s už uskutočnenými zvýšeniami rozpočtu dostavby EMO.

Súvisiace články

Aktuálne správy