Tempo rastu inflácie v Maďarsku sa v júli spomalilo

Tempo rastu inflácie v Maďarsku sa v júli spomalilo viac, ako ekonómovia predpovedali. Oznámil to dnes štatistický úrad v Budapešti. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Presnejšie, index spotrebiteľských cien v susednej krajine sa v júli 2015 zvýšil medziročne o 0,4 % po júnovom raste o 0,6 %. Analytici pritom očakávali, že tempo jeho rastu spomalí o niečo menej, a to na 0,5 %. Miera inflácie v Maďarsku sa v máji dostala zo záporných čísiel a už tri mesiace v rade stúpa.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že ceny potravín v Maďarsku v júli vzrástli medziročne o 0,9 % a ceny alkoholu a tabakových výrobkov sa zvýšili o 3,9 %, zatiaľ čo ceny energií klesli o 2,7 % a odev a oblečenie zlacneli o 0,2 %.
V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v Maďarsku v júli stagnovali po júnovom zvýšení o 0,2 %. Aj tento výsledok sklamal ekonómov, ktorí odhadovali, že júlové ceny tovarov a služieb v susednej krajine stúpnu aspoň o 0,1 %.
Jadrová inflácia, teda vývoj spotrebiteľských cien bez zarátania cien potravín a energií, v júli vzrástla medziročne o 1,3 % a medzimesačne o 0,1 %.
Harmonizovaná miera inflácie, ktorá sa v celej Európskej únii určuje na základe jednotnej metodiky, v prípade Maďarska v júli medziročne vzrástla o 0,5 % a v medzimesačnom porovnaní stagnovala.

Súvisiace články

Aktuálne správy