Komoditný vývoj v júli

, Colosseum Foto:SITA

Na vývoji cien hlavných komoditných skupín sa v prvom rade podieľali rozličné globálne ekonomické faktory. Svoju stopu na vývoji komodít zanechal aj americký dolár.

Zlato zažilo v júli najdlhšiu sériu týždenných poklesov od roku 2012 a zároveň sa dostalo na päťročné minimá v dôsledku očakávaní zvýšenia úrokových sadzieb v USA. Ekonomické dáta z USA totiž vykazujú zlepšenie, na ktoré čaká Fed, aby definitívne schválil po dlhom čase  prvé zvýšenie tamojších úrokových sadzieb.

Cena futures kontraktov na meď klesli na svoje 6-ročná minimá predovšetkým vďaka obavám zo stále sa nezlepšujúcej ekonomickej situácie v Číne. Pomalé tempo hospodárskeho rastu v Ázii má nielen vplyv na meď, ale aj na akcie. Opatrenia, ktoré zaviedla čínska vláda na stabilizáciu trhu s akciami, boli nedostatočné, pretože medvedia nálada pretrváva.

Cena ropy WTI sa dostala na minimá z marca. Produkcia ropy kartelu OPEC presiahla v júli 32 miliónov barelov denne, čím sa dostala na najvyššiu úroveň od roku 2008. Na trhoch s ropou teraz panuje obrovský pretlak ponuky nad dopytom. Tento problém by sa mohol ešte viac prehĺbiť, keďže hospodársky rast Číny ďalej spomaľuje, čo samozrejme ovplyvní aj dopyt po rope.

Cena kukurice sa v polovici júla dostala až na úroveň 454,2 centu za bušel, čím pokorila svoje ročné maximá. Podľa júlových zverejnených dát amerického Ministerstvom poľnohospodárstva (USDA) boli zásoby tejto zrniny v júni na úrovni 1,779 mld. bušelov, čo predstavuje viac ako 5 percentný pokles. Illinois, Indiana a Ohio, najväčšie severoamerické lokality zaoberajúce sa pestovaním kukurice, majú silne podmáčanú pôdu vďaka výdatným dažďom, ktoré tieto štáty zasiahli v júni. USDA odhaduje, že celosvetový dopyt po kukurici za jún by mal byť 982,5 milióna ton, teda nárast o 3,1 %.

 Zmena ceny v júli a aktuálna cena (zdroj: CSI)
 Komodita  Pohyb v %  Aktuálna cena k 31.07.
 ropa WTI  -20,8  47,10 USD za barel
 zlato  -6,6  1095,1 USD za oz
 meď  -9,6  2,36 USD za libru
 kukurica  -11,7  3,8 USD za bušel
 pšenica  -18,9  4,99 USD za bušel
 káva Robusta  -8,2  1638 USD za tonu
 bravčové mäso  -14,3  63,7 US centu za libru

Cena pšenice sa od začiatku júla drží v medveďom trende. Za výpredajom pšenice na burze CME stojí pokles predajov v USA. Objem predaja tejto zrniny v Spojených štátoch amerických klesol o 16 % na 291 468 ton.

Prakticky od začiatku júla prechádza sója výpredajom. Na vine je Čína, ktorá zrušila objednávky sóje z USA. Čína mala importovať 200 tisíc ton sójových bôbov v roku 2014/15.

V hospodárskom roku 2015-2016 sa môžu dodávky kávy z Indie navýšiť najviac za posledné 4 roky. Ázijskí pestovatelia tejto plodiny očakávajú rekordnú úrodu a indická Asociácia pre vývozcov kávy odhaduje zvýšenie vývozov až o 10 %. Ak sa táto predpoveď naplní, bude to najväčší prírastok predajov od obdobia 2011-2012, keď tento objem vzrástol o 11 % na 333 181 ton. Produkcia kávy v Indii by mala dosiahnuť nárast o 8,7 % na rekordných 355 600 ton.

Cena kakaa sa v polovici júla dostala na maximá z minulého roka. Aj napriek tomu, že Medzinárodná organizácia pre kakao (ICCO) znížila svoj odhad globálnej produkcie, globálny dopyt by mal zostať prakticky na rovnakej úrovni a to na 4 207 tisícoch ton, avšak dopyt by do budúcnosti mali podporiť rastúce príjmy v rozvíjajúcich sa krajinách, ako je najmä India a Čína, v kombinácii s očakávaným hospodárskym oživením bohatého severu. Podľa prognózy ICCO by mali konečné zásoby na konci sezóny dosiahnuť úroveň 1 609 tisíc ton z predchádzajúcich 1 626 tisíc ton, čo by bolo najnižšie od sezóny 2012/13.

Autorkou je Eva Mahdalová, analytička Colosseum, a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy