V Agrospole Boľkovce ohrozuje chov ošípaných ruské potravinové embargo

Potravinové embargo zo strany Ruskej federácie a z neho vyplývajúci prebytok potravín v Európskej únii (EÚ) negatívne ovplyvňuje družstvo Agrospol Boľkovce v Lučeneckom okrese, ktoré je naším najväčším chovateľom ošípaných. Podľa slov predsedu družstva Rastislava Slocíka by dlhotrvajúce embargo v krajnom prípade mohlo viesť až k zrušeniu živočíšnej výroby v tomto poľnohospodárskom podniku.
Agrospol chová na dvoch farmách okolo 1100 prasníc s ročnou produkciou zhruba 14.000 jatočných ošípaných a rovnakým počtom odstavčiat. Z chovu ošípaných má firma približne 67 % tržieb, ich výška preto závisí od vývoja cien bravčového mäsa. Tie však v súvislosti s ruským embargom klesli a stále sa držia nízko.
„My sme síce priamo do Ruska nepredávali, ale značná časť exportu bravčoviny z EÚ tam smerovala. Následkom zavedenia sankcií zo strany Ruskej federácie vznikol v Európe prebytok bravčoviny a keďže jej produkcia nepoklesla a ruský trh sa nepodarilo nahradiť inými trhmi z tzv. tretích krajín, rapídne sa nám znížili ceny,“ uviedol Slocík. Ako dodal, tento stav ho mrzí o to viac, že ide o politické rozhodnutia, na ktoré dopláca naša prvovýroba.
Napriek nepriaznivému stavu sa doteraz Agrospolu darí situáciu zvládať. „Stavy prasníc sa nám zatiaľ podarilo udržať. Predávame mäso tým istým odberateľom, ale za ceny, ktoré nám momentálne prinášajú stratu. U nás je to však o režijných nákladoch, takže výrobu musíme nechať bežať naplno,“ vysvetlil predseda. V prípade dlhšieho trvania embarga však avizuje vážne problémy. „Ak by to trvalo veľmi dlho, zhruba dva až tri roky, tak zrejme budeme musieť uvažovať o úplnom zrušení živočíšnej výroby, teda chovu ošípaných,“ konštatoval Slocík. Podľa jeho slov by to prirodzene malo dopad aj na zamestnanosť v tomto poľnohospodárskom podniku, kde v súčasnosti pracuje približne 50 ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy