Rast juhokórejskej ekonomiky sa v 2. kvartáli spomalil na 0,3 %

Tempo rastu juhokórejskej ekonomiky sa v 2. štvrťroku výrazne spomalilo. Dôvodmi sú epidémia MERS, dlhé sucho a stagnujúci export. Informovala o tom agentúra DPA.
Hrubý domáci produkt (HDP) sa za tri mesiace od apríla do konca júna medzikvartálne zvýšil o 0,3 % po 0,8-% náraste v 1. štvrťroku, uviedla juhokórejská centrálna banka. V medziročnom porovnaní štvrtá najväčšia ázijská ekonomika vzrástla o 2,2 %, čo bolo najmenej za vyše dva roky.
Spotreba sa v porovnaní s prvými troma mesiacmi znížila o 0,3 %. Spotrebitelia obmedzili z dôvodu prepuknutia epidémie MERS výdavky. Od prvého potvrdeného prípadu v máji na ochorenie zomrelo 36 ľudí. Celkovo sa koronavírusom infikovalo 186 ľudí. V uplynulých 18 dňoch sa však už tento počet nezvýšil.
Export sa v období od apríla do konca júna 2015 rovnako ako v 1. kvartáli zvýšil len o 0,1 %. V medziročnom porovnaní vývoz klesol o 0,9 %.
Ďalším faktorom, ktorý mal v uplynulých mesiacoch negatívny vplyv na juhokórejskú ekonomiku, je sucho. Parlament aktuálne diskutuje o dodatočnom rozpočte vo výške 11,8 bilióna KRW (9,3 miliardy eur), ktorý má naštartovať ekonomiku.

Súvisiace články

Aktuálne správy