Nezamestnanosť vo Fínsku klesla v júni na 5-mesačné minimum

Miera nezamestnanosti vo Fínsku klesla v júni na 5-mesačné minimum, čo predstavuje prudký obrat po tom, ako v máji zaznamenala 13-ročné maximum. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý sa odvolal na údaje fínskeho štatistického úradu.
Nezamestnanosť vo Fínsku v júni 2015 dosiahla 10 %. V máji predstavovala 11,8 %, čo znamenalo najvyššiu mieru nezamestnanosti v krajine od mája 2002. Najnovší júnový údaj je zasa najnižší od januára tohto roka, keď nezamestnanosť dosiahla 8,8 %.
Na sezónne upravenej báze zaznamenala miera nezamestnanosti vo Fínsku 9,7 %, čo predstavuje len minimálne zvýšenie oproti máju, keď dosiahla 9,6 %. Májový údaj bol revidovaný smerom nadol, keďže pôvodne štatistický úrad udával májovú upravenú nezamestnanosť na úrovni 9,7 %.
Miera nezamestnanosti mladých vo veku od 15 do 24 rokov dosiahla v júni 22,7 %. Podobne ako v prípade celkovej nezamestnanosti to oproti máju znamená výrazný pokles, keď vtedy zaznamenala 36,3 %. V prípade úpravy o sezónne vplyvy ale nezamestnanosť mladých mierne vzrástla z 23 % na 23,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy