Prvé spozorovanie drachmy: Po platbe kartou v aténskom hoteli

, bloomberg Foto: SITA

A je to tu, grécka drachma je späť. Po platbe v hoteli Hilton v Aténach dostal reportér agentúry Bloomberg výpis z banky, kde bola ako mena uvedená „ drachma EQ."

Je to nevysvetliteľné, veď oficiálnou menou Gréckazatiaľ zostáva euro. Je tu ale istý dôkaz, že už sa udialo to, čomu chce grécka vláda a európski úradníci zabrániť už viac ako šesť mesiacov.

Citigroup, banka ktorá platobnú kartu vydala, aj kartová spoločnosť Visa Inc. odmietli túto skúsenosť  komentovať. Hovorca Hilton Worldwide Holdings povedal, že hotel v Aténach účtoval služby  zákazníkovi v eurách a nie drachmách. Suma bola rovnaká, ako by to bolo v eurách, čo by znamenalo paritu s jednotnou menou. Takáto možnosť ale podľa ekonómov neprichádza do úvahy. Keby bolo Grécko nútené opätovne zaviesť drachmu, jej hodnota by pravdepodobne klesla veľmi rýchlo proti svetovým menám, vzhľadom na nerovnováhu medzi gréckym dovozom a vývozom a vzhľadom na ekonomicky neistú budúcnosť.


Zistiť, kto urobil chybu, nie je jednoduché, z časti aj preto, že šlo o platbu kartou, informácie zdieľajú štyri strany: obchodník, obchodníkova  banka, kartová sieť ako Visa alebo MasterCard a banka klienta – spotrebiteľa. Obchodníkova banka, tzv. nadobúdateľ, pracuje priamo s obchodom, reštauráciou, alebo hotelom, aby im pomohla prijímať karty a spracúvať transakcie. Hilton odmietol poskytnúť meno svojej banky – nadobúdateľa. Reakcia na fakturačnú záhadu bola ale celkom rýchla. Na druhý deň, už v elektronickom výpise figurovalo euro GR, namiestao drachiem.

Banky po celom svete sa pripravujú na stále reálnu možnosť, že Grécko môže byť nútené opustiť euro, menu, ktorú zdieľa s ďalšími 18 európskymi krajinami. Európski vyjednávači spolu s premiérom Alexisom  Tsiprasom majú čas do nedele, iba konečná dohoda o úsporných opatreniach a ekonomických reformách ponúka na oplátku ďalšie financovanie.

Zatiaľ čo počítačové systémy v bankách a u spracovateľov kreditných kariet sa dokážu celkom rýchlo zmene meny prispôsobiť, zavedenie papierových peňazí by trvať o niečo dlhšie. Zavedenie novej meny zvyčajne trvá najmenej šesť mesiacov a niekedy aj dva roky,“ Tvrdí Ralf Wintergerst, vedúci výroby bankoviek v Giesecke & Devrient GmbH, spoločnosti z  Mníchova, ktorá tlačí bankovky od čias nemeckej Reichsmark v roku 1920.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy