Schôdzka lídrov eurozóny sa v nedeľu možno neuskutoční

Vyšlo aj v ZAH

BRUSEL 10. júla (SITA) – Schôdzka lídrov eurozóny ku gréckej kríze, ktorá je naplánovaná na nedeľu 12. júla, sa možno neuskutoční, ak by s gréckym návrhom reforiem súhlasili už ministri financií eurozóny. Uviedol to v piatok zdroj z Európskej únie, ktorý si neželal byť menovaný. Informovala o tom agentúra AP. Ministri financií eurozóny sa zídu v Bruseli už v sobotu a očakáva sa, že by mohli s návrhom reforiem súhlasiť.

Grécko požiadalo tento týždeň o tretí záchranný balík v hodnote 53,5 miliardy eur a následne ponúklo návrh reforiem, z ktorých mnohé znamenajú ústupok Atén veriteľom. Tí požadovali ďalšie úspory, ktoré Gréci ešte v referende 5. júla zamietli. Grécko okrem získania ďalších peňazí dúfa, že veritelia by mohli súhlasiť aj so zmiernením jeho dlhovej záťaže.

O návrhu by už v piatok popoludní mali diskutovať šéfovia veriteľských inštitúcií, a to v rámci telekonferencie. Svoje hodnotenie by mali poslať večer euroskupine. Zatiaľ nie je jasné, či by sa v prípade dohody ministrov financií eurozóny rušil aj summit lídrov Európskej únie. Ten je predbežne naplánovaný po konaní schôdzky lídrov štátov eurozóny.

Súvisiace články

Aktuálne správy