Ryanair súhlasí s prevzatím svojho podielu v Aer Lingus spoločnosťou IAG

Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair rozhodla, že prijme ponuku spoločnosti IAG na prevzatie svojho podielu v írskych aerolíniách Aer Lingus. Najnovší krok Ryanairu tak umožní prevzatie írskeho národného prepravcu firmou IAG za 1,3 miliardy eur. Informovala o tom agentúra Reuters.
Jedinou prekážkou pri zrealizovaní prevzatia tak zostáva Európska komisia (EK), ktorá musí akvizíciu schváliť. Podľa zdroja z Európskej únie (EÚ) by však Brusel mal prevzatie spoločnosti Aer Lingus odsúhlasiť, keďže IAG ponúkol ústupky, ktoré by mali Európsku komisiu presvedčiť, že akvizícia neohrozí hospodársku súťaž. Brusel by mal o prevzatí Aer Lingus spoločnosťou IAG rozhodnúť do 15. júla.
Podmienkou na prevzatie írskeho prepravcu firmou IAG, ktorá už vlastní spoločnosti British Airways a Iberia, bol súhlas írskej vlády a Ryanairu. Írska vláda súhlasila s predajom svojho 25-% podielu v máji. IAG tak potreboval ešte súhlas Ryanairu, ktorý v Aer Lingus vlastní najväčší, takmer 30-% podiel. Nízkonákladová spoločnosť sa pritom v minulosti sama snažila o prevzatie Aer Lingus, no neúspešne.
Dnes Ryanair potvrdil, že s predajom súhlasí. Ako povedal šéf Ryanairu Michael O’Leary, sú „presvedčení, že vzhľadom na súčasnú situáciu na trhu je ponuka od IAG na Aer Lingus rozumná a spoločnosť sa ju rozhodla prijať“. Na budúci týždeň sa bude konať schôdzka akcionárov Aer Lingus a Ryanair uviedol, že na nej bude hlasovať v prospech akvizície.

Súvisiace články

Aktuálne správy