Potravinársky priemysel bol v zisku 170 mil. eur

Najvyšší kladný hospodársky výsledok dosiahli odbor ostatných potravinárskych výrobkov a výroba piva a sladu, každý z nich po 31,6 mil. eur.

Potravinársky priemysel podľa predbežných údajov dosiahol za vlaňajšok kladný hospodársky výsledok, jeho zisk pred zdanením bol vo výške 170,1 mil. eur. Oproti predchádzajúcemu roku to predstavuje o 26,7 mil. eur viac. Vyplýva to zo správy ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka o poľnohospodárstve a potravinárstve v SR za rok 2014, ktorá je aktuálne v pripomienkovom konaní. Výnosy potravinárstva medziročne poklesli o 67,7 mil. eur na necelých 4,4 mld. eur, zároveň sa znížili i náklady o 94,4 mil. eur na minuloročných 4,2 mld. eur.

Najviac sa v minulom roku darilo odboru ostatných potravinárskych výrobkov a odvetviu výroby piva a sladu, ktoré zhodne dosiahli zisk pred zdanením 31,6 mil. eur. Za nimi nasledoval odbor výroby mlynárskych výrobkov a škrobových výrobkov s kladným hospodárením 18 mil. eur. O čosi menej, 17,3 mil. eur, bol zisk výrobcov nealkoholických nápojov s produkciou minerálnych a iných fľaškových vôd. Taký istý hospodársky výsledok a teda 17,3 mil. eur dosiahol aj odbor výroby pečiva a múčnych výrobkov. Odbor výroby kakaa, čokolády a cukroviniek skončil v pluse 14 mil. eur, zvyšné odbory dosiahli zisk 9 mil. eur a menej.

„V odvetví sa v priemere na 100 eur výnosov vynaložilo 96 eur nákladov, čím sa v porovnaní s rokom 2013 nákladovosť nezmenila. Najvyššiu úroveň nákladovosti výnosov dosiahli odbory vo výrobe mliečnych výrobkov, v spracovaní a konzervovaní mäsa a mäsových produktov a v spracovaní a konzervovaní rýb, kôrovcov a mäkkýšov,“ konštatuje agrorezort v správe.

Zvyšovanie cien potravinárskych výrobcov z predchádzajúcich rokov sa skončilo, trend sa otočil a v uplynulom roku ceny výroby potravín, nápojov a tabaku klesli o dve percentá. Ceny išli smerom nadol u výrobcov krmív pre zvieratá, mlynských výrobkov, škrobu a škrobových výrobkov, výrobcov rastlinných a živočíšnych olejov a tukov a spracovateľov mäsa a mäsových výrobkov. Vlani rástli len ceny výrobcov mliečnych produktov a spracovateľov ovocia a zeleniny.

Súvisiace články

Aktuálne správy