Grécko ponúka veriteľom prísnejšie reformy

Grécko veriteľom navrhuje prísnejšiu daňovú reformu, pripravilo aj harmonogram privatizácie

Grécko ponúka veriteľom nové reformné opatrenia vrátane vyšších daní pre prepravné spoločnosti a zmiernenia daňových úľav pre ostrovy. Vyplýva to z návrhov, ktoré vo štvrtok Gréci poslali veriteľom. Vláda má taktiež v úmysle zvýšiť daň z pridanej hodnoty platnú pre reštaurácie, zmeny sú aj v dôchodkovej reforme a Grécko v aktuálnych návrhoch stanovuje pevný harmonogram privatizácie.

Na druhej strane Grécko od veriteľov chce prehodnotenie cieľov v oblasti primárneho deficitu v nasledujúcich štyroch rokoch. Krajina požaduje finančné prostriedky v hodnote 53,5 mld. eur, aby Grécko bolo schopné obsluhovať svoj dlh do júna 2018.

Grécka vláda zároveň požiada v piatok parlament, aby rokoval o texte obsahujúcom kroky, ktoré budú predchádzať dohode s veriteľmi. Tento text by mohol slúžiť ako základ pre rokovania s veriteľmi o pomoci. Uviedol to vo štvrtok grécky vládny zdroj. Podľa zdroja agentúry Reuters jedno hlasovanie v parlamente bude o tom, či vláda získa autorizáciu na to, aby použila text ako základ pre rokovania. Súbor opatrení bude potom musieť byť schválený znovu v konečnom hlasovaní v parlamente. „Toto je krok, ktorý má ukázať, že vláda má politickú vôľu postupovať v procese zavádzania reforiem bez jednostranných krokov pred zasadnutím Eurogroup,“ povedal zdroj. Eurogroup je skupina ministrov financií krajín eurozóny.

Súvisiace články

Aktuálne správy