Britská banka Barclays odvolala svojho generálneho riaditeľa

, zerohedge,ČTK;BBC

Vyzerá to tak, že to bude ťažký rok pre generálnych riaditeľov najznámejších, škandálmi opradených investičných bánk v Európe.

Len tri mesiace po tom, čo Brady Dougan opustil Credit Suisse a sotva 30 dní od momentu, čo Anshu Jain a Jürgen Fitschen rezignovali na svoje posty v Deutsche Bank, aj Barclays ukázala svojmu  generálnemu riaditeľovi Antonymu Jenkinsovi dvere.

Druhá najväčšia britská banka Barclays v stredu odvolala svojho generálneho riaditeľa Antonyho Jenkinsa (53). Zdôvodnila to nedostatočným dôrazom na zvyšovanie ziskov a znižovanie nákladov, uviedla stanica BBC.

Tento krok prichádza v čase, keď predseda John McFarlane, ktorý prevzal funkciu predsedu v apríli, sa pustil do reštrukturalizácie aby sa zbavil "ťažkopádnej byrokracie." Banka si nebrala servítku pred ústa ani keď formulovala svoju tlačovú správu oznamujúcu dianie v banke. "Všetkým nám bolo jasné, že od nás budú vyžadované nové zručnosti pre nadchádzajúce obdobie. Nové vedenie je potrebné k urýchleniu tempa napredovať. Pán McFarlane má ideálnu kvalifikáciu v tejto oblasti."

Investori zmenu vo vedení banky vítajú, cena akcií Barclays počas dopoludnia vzrástla o viac ako tri percentá. "Potrebujeme zlepšiť zisk. Barclays nie je efektívna," povedal McFarlane. Firma podľa neho potrebuje novú stratégiu, ktorá by podporila príjmy. Musí byť ale podľa neho aj "štíhlejšia a pružnejšia".

McFarlane ocenil Jenkinsovu úlohu pri riadení podniku v časoch, keď na Barclays dopadli dozvuky globálnej finančnej krízy. Jenkins sa postavil do čela banky v roku 2012.

Barclays sa v posledných rokoch narazila na množstvo problémov. Tento rok v máji sa napríklad dohodla, že zaplatí americkým a britským úradom takmer dve miliardy dolárov za urovnanie obvinenia z podielu na manipuláciách na devízovom trhu.

Aj napriek prejavenej nespokojnosti, rozhodnutie vymenovať Jenkinsa ako pracovníka mesiaca v auguste 2012 bolo podľa analytikov "rozumné". Avšak medové týždne netrvali dlho. O mesiac neskôr, Barclays predbehli Credit Suisse a JP Morgan. Jenkins patril Barclays telom i dušou. Do banky nastúpil ešte ako stážista v roku 1983. Po šesťročnom pôsobení v Citigroup sa vrátil v roku 2006 a do roku 2009 viedol obchodné bankovníctvo. Barclays zostáva jednou z najväčších investičných bánk v Európe. Jenkinsovo meno sa objavuje hlavne v súvislosti s odmietnutím zaplatiť pokutu za manipuláciu na trhu. Jenkins nestrácal čas, nasadil rad projektov aby posunul banku od Libor-škandálu, ktorý inštitúciou otriasol v roku 2012. Dostatočne dlho sa zdalo, že Jenkins je správny človek na správnom mieste. Cena akcií rástla, ale potom prišli miliardové pokuty za forex, Libor a vyšetrovanie okolo získavania kapitálu v roku 2008. Kým bol Jenkins v pozícii vedúceho pracovníka, zarobil celkovo 10 011 000 libier.

Súvisiace články

Aktuálne správy