Železnice opravia výmenné časti zabezpečovacích zariadení

Železnice Slovenskej republiky vyhlásili verejnú súťaž na opravu výmenných dielov na zabezpečovacích zariadeniach so zámerom zabezpečiť ich plynulú a bezpečnú prevádzku. Predpokladaná cena za poskytovanie tejto služby do konca roku 2017 je 1,56 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty, resp. 1,87 mil. eur vrátane dane.

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) plánujú vynaložiť na opravu výmenných dielov na zabezpečovacích zariadeniach predbežne 1,56 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty, teda 1,87 mil. eur vrátane dane. Zámerom je zabezpečenie plynulej a bezpečnej prevádzky zabezpečovacích zariadení v správe štátneho prevádzkovateľa železničnej dopravnej cesty. Ako vyplýva z vyhlásenej verejnej súťaže, poskytovanie uvedených služieb je plánované do konca roku 2017. Zákazka je rozdelená na osem častí a vzťahuje sa na pôsobnosť pracovísk oblastných riaditeľstiev ŽSR v Trnave, Žiline, vo Zvolene a v Košiciach. Termín na otváranie ponúk je 25. augusta. Rozhoduje ekonomicky najvýhodnejšia ponuka na základe piatich kritérií, najvyššiu relatívnu váhu má cena za zabezpečenie pravidelných činností, a to päťdesiat zo sto bodov.

Traťové zabezpečovacie zariadenie zabezpečuje pohyb vlakov na trati medzi dvoma dopravňami. Zabezpečuje voľnosť traťového oddielu tak, aby v jednom úseku bol len jeden vlak a zároveň zabraňuje tomu, aby na jednej koľaji išli vlaky v tom istom čase oproti sebe. Moderné typy traťových zabezpečovacích zariadení umožňujú aj prenos návestí, resp. signálov hlavných a oddielových návestidiel na vlakové zabezpečovacie zariadenie rušňa. Upozorňujú pritom na zníženie rýchlosti, počas jazdy kontrolujú bdelosť a ostražitosť obsluhy. Existujú aj staničné, priecestné, vlakové a diaľkovo ovládané zabezpečovacie zariadenia.

Železnice Slovenskej republiky vznikli 1. januára 1993 a v Obchodnom registri SR sú zapísané od 31. decembra 1993 ako nástupca štátneho podniku. Na základe transformácie a reštrukturalizácie sa od 1. januára 2002 od ŽSR oddelila osobná a nákladná doprava. ŽSR majú základné imanie 800,17 mil. eur, spravujú a prevádzkujú železničnú infraštruktúru, vrátane 3 600 kilometrov tratí a staníc.

Súvisiace články

Aktuálne správy