Nová drachma za 25 centov: Za toto hlasovali Gréci?

, CNBC Foto: SITA

Gréci by utrpeli obrovskú stratu, ak by sa naplnili proroctvá amerického podnikateľa, ktorý uviedol, že nová drachma by mala hodnotu okolo 25-50 eurocentov.

Ak by Grécko opustilo eurozónu, výmenný kurz pre novú drachmu by bol len 25 až 50 eurocentov, to sú slová amerického podnikateľa Rossa Wilbora. Jeho investičná spoločnosť WL Ross & Co. sa podieľala na obchode, ktorý vlani natlačil 1,3 miliardy eur do aténskej Eurobanky. Ross vo svojom komentári pre CNBC myslel aj na tých, ktorým interpretácia finančných dát robí problémy. Preto uviedol, že toto by predstavovalo naozaj obrovskú stratu v príjmoch Grékov. Znehodnotenie národnej meny by automaticky rozprášilo dôchodky a všetky ostatné hodnoty, dodal rečou, ktorú by mali pochopiť aj 80 ročné babičky.

Podnikateľ tvrdí, že banky hromadia väčšie zásoby, než je v skutočnosti potrebné, preto by mal byť dostatok hotovosti aj na viac ako týždeň. Zároveň ale potvrdil skúsenosti z ulice, že je nedostatok 20 eurových bankoviek, preto sa dá v rámci kapitálovej kontroly vybrať z bankomatu často len 50 eur, namiesto povolených každodenných 60.

Ross je presvedčený, že politici sú si vedomí pravdy tohto proroctva, takže budú robiť všetko, aby sa zabránilo zmene meny. Dnes vidí tak 60 percentnú šancu, že Grécko zostane členom eurozóny. Podľa neho, ak Gréci v eurozóne zostanú, banky sa rýchlo zotavia, pretože sa ešte pred zhoršením situácie riadne poistili. Pri takomto scenári údajne nehrozí ani run na banky, ľudia sa nebudú snažiť zachraňovať svoje peniaze z účtov.

Grécke podniky kvôli napätej situácii a uzavretým bankám stále častejšie skracujú svojim zamestnancom pracovnú dobu alebo ich posielajú na nútenú dovolenku. Informuje o tom web gréckeho denníka Kathimerini, podľa ktorého ďalším krokom podnikateľov bude prepúšťanie. Grécke ministerstvo financií v stredu odmietlo špekulácie, že koncom mesiaca plánuje kvôli nedostatku peňazí v štátnej kase vyplácať mzdy štátnych zamestnancov a dôchodky vo forme dlžobných úpisov.

Scenár, podľa ktorého Atény v prípade krachu rokovaní s veriteľmi budú musieť vydávať dlžobné úpisy, čím v podstate umožnia vznik novej meny, patrí k jednej z často spomínaných ciest k takzvanému Grexitu. Kúpna sila dlžobných úpisov, či už na ulici alebo v zahraničí, by potom bola priamym meradlom hodnoty novej meny. Hrubé odhady devalvácie, ktorú by grécka ekonomika podľa odborníkov potrebovala, aby bola na medzinárodných trhoch znovu konkurencieschopná, hovoria o 25 až 30 percentách.

V Grécku sú teraz už viac ako týždeň zatvorené banky, ktoré sú schopné poskytovať klientom len obmedzené výbery hotovosti. Banky sú závislé na programe núdzových úverov (ELA), ktoré im poskytuje Európska centrálna banka (ECB). Nedostatok hotovosti sa v krajine citeľne prejavuje napríklad poklesom počtu zákazníkov v obchodoch či reštauráciách, ale aj v sektore dopravy a turistiky. Európske aerolinky totiž oznámili, že gréckym zákazníkom budú predávať letenky iba za hotovosť. Celkom 35 leteckých spoločností informovalo grécke cestovné kancelárie, že už nebudú prijímať elektronické platby. "Je to bohužiaľ pravda. Pre nás je to zlé. Cestujúci musia platiť v hotovosti alebo kartami, ktoré neboli vydané v Grécku," povedala agentúre DPA hovorkyňa gréckej cestovnej agentúry Thisseas.

Súvisiace články

Aktuálne správy