Okolo Šarišskej galérie na pár mesiacov umiestnia lešenie

Rekonštrukcia Šarišskej galérie na Hlavnej ulici v Prešove už prebieha naplno. V máji bolo odovzdané stavenisko a začali sa aj výkopové práce za budovou číslo 49, kde prebiehal aj archeologický výskum. Zároveň sa budova vypratala a na rad prišli elektrikári či vodári. Rekonštrukcia sa však netýka len tejto budovy.
Ako uviedol riaditeľ galérie Rudolf Dupkala, kvôli opravám striech i fasády by sa malo na niekoľko mesiacov pred budovami na Hlavnej ulici č. 49, 51 a 53 objaviť aj lešenie. Maximálne by tam malo byť šesť mesiacov.
Celková rekonštrukcia troch budov galérie je financovaná z dvoch zdrojov. Na opravu budovy 49 dala 1,1 milióna eur Európska únia a tieto práce by mali trvať 11 mesiacov. Na opravu ďalších dvoch susediacich budov vyčlenil prostriedky Prešovský samosprávny kraj. Viac ako 1,3 milióna eur použili z úveru od Európskej investičnej banky. Pôvodnú sumu však museli ešte zvyšovať, keďže na stavbu musí dohliadať statik.
Aj napriek už prebiehajúcim prácam výstavná činnosť v galérii pokračuje. Veľká časť prác sa totiž teraz sústreďuje na budovu 49, kde neprebiehali výstavy. Problém nastane až vo chvíli, keď sa začnú tri budovy prepájať. Na každom poschodí sa totiž po skončení opráv bude dať prejsť z budovy do budovy. S touto fázou prác by sa podľa Dupkalu malo začať až niekedy vo februári či marci budúci rok a aj keď budú prebiehať práce v budovách, kde výstavy prebiehajú, na niektorom z pochodí bude možné vzhliadnuť i exponáty. Galéria teda zrejme nebude úplne uzavretá pre verejnosť.
Budúci rok oslávi Šarišská galéria 60. výročie založenia a pri tej príležitosti už chcú slávnostne otvoriť novozrekonštruovanú budovu č. 49. Riaditeľ tu plánuje zorganizovať aj výstavu diel najznámejších žijúcich umelcov Šariša, aby sa vzdal hold aj tým Šarišanom, ktorí ešte žijú.

Súvisiace články

Aktuálne správy