Banky v Európe vlastnia grécke aktíva za približne 45 mld. USD, najviac má HSBC

Britská banka HSBC Holdings, ktorá vlastní najviac gréckych aktív, pozorne monitoruje vývoj v zadlženej krajine po zatvorení tamojších bánk a zavedení kapitálových kontrol aj limitu pre výber z bankomatov. Informovala o tom agentúra Reuters.
Podľa odhadu expertov HSBC vlastní grécke aktíva za približne 6 miliárd USD (5,36 miliardy eur), čo je najviac spomedzi európskych bánk.
HSBC vo svojom vyhlásení uviedla, že sa podobne ako ostatné veľké banky pripravila na nepriaznivý vývoj v Grécku a prijala potrebné opatrenia.
Táto najväčšia európska banka už pritom znížila objem gréckych aktív vo svojom vlastníctve zo 7,3 miliardy USD na konci roka 2013 na odhadom 6 miliárd USD. Uviedla tiež, že hodnota gréckych aktív, ktoré ešte vlastní predstavuje len 3,7 % z celkovej čistej hodnoty jej aktív. Podľa poradenskej spoločnosti Sanford C. Bernstein & Co tieto aktíva zahŕňajú najmä úvery gréckym bankám a lodnému priemyslu.
Podľa Reuters ďalšia britská banka – Royal Bank of Scotland vlastní grécke aktíva za 376 miliónov USD a aj tomto prípade ide v prvom rade o pôžičky bankám a lodiarom.
Bank of America 19. júna vo svojom odhade uviedla, že európske banky celkovo vlastnia grécke aktíva za približne 45 miliárd USD, z toho najviac majú HSBC (asi 5 miliárd eur na konci roka 2014) a francúzska Crédit Agricole (4,2 miliardy eur).
Scott Vincent z konzultačnej firmy Parker Fitzgerald sa preto domnieva že odchod Grécka z eurozóny britské banky veľmi nezasiahne, vzhľadom na relatívne malý objem gréckych aktív v porovnaní s celkovou hodnotou aktív ich portfóliu a tiež pre to, lebo sa naň dopredu a teda relatívne dobre pripravili.

Súvisiace články

Aktuálne správy