Summit EÚ-Čína v tieni gréckej krízy, hlavnou agendou sú ekonomické záujmy

Najvyšší predstavitelia EÚ a Číny sa dnes vo večerných hodinách stretnú v Bruseli na v poradí už 17. summite EÚ-Čína. Ich diskusie o súčasných ekonomických otázkach a globálnych výzvach sa konajú v tieni dlhovej krízy v Grécku, ktorému hrozí štátny bankrot.
Čínsky premiér Li Kche-čchiang sa prvýkrát od zvolenia do funkcie stretne s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom a predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom. Dnes doobeda sa stretol s predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom, ktorý pripomenul, že po 40 rokoch spolupráce pred oboma partnermi stojí obrovský potenciál na rozvoj ďalších vzťahov.
Čínsky premiér pobyt v Bruseli využije aj na stretnutie s predstaviteľmi belgickej vlády.
K pravidelným summitom medzi Pekingom a Bruselom dochádza aj napriek tomu, že vzťahy medzi EÚ a Čínou sú často napäté, najmä v oblasti obchodu a dodržiavania ľudských práv. Viaceré mimovládne organizácie pred summitom vyzvali EÚ, aby viac tlačila na Peking v otázke ľudských práv, najmä vo vzťahoch k politickým oponentom a ohľadom situácie v Tibete.
Hlavnou témou summitu však bude ekonomická agenda, najmä za situácie, keď obe strany majú záujem rokovať o investičnej dohode a Čína by chcela investične participovať na realizácii Junckerovho finančného balíka v hodnote 315 miliárd eur.
K ďalším témam patria otázky migrácie, klimatických zmien a konflikty na Ukrajine, v Sýrii a nedoriešené spory v Juhočínskom mori.
Doterajšie summity EÚ-Čína v Bruseli boli poznamenané neochotou čínskej strany vystúpiť na tlačovej konferencii. Čínsky premiér je ochotný toto pravidlo dnes porušiť a vo večerných hodinách by mal predstúpiť pred novinárov spoločne s Tuskom a Junckerom.

Súvisiace články

Aktuálne správy