Taliansky HDP sa na predkrízovú úroveň vráti asi až v roku 2023

Taliansko opúšťa dlhodobú recesiu takým pomalým tempom, že potrvá ďalších osem rokov, než sa ekonomika dostane na úroveň spred finančnej krízy v roku 2008. Uviedla to dnes talianska federácia zamestnávateľov Confindustria. Informovala o tom agentúra DPA.
Tretia najväčšia ekonomika eurozóny sa po takmer dvoch rokoch poklesu vrátila v 1. kvartáli tohto roka k rastu, keď hrubý domáci produkt (HDP) vzrástol medzikvartálne o 0,3 %. K obratu prispeli stimulačné opatrenia Európskej centrálnej banky (ECB), pokles kurzu eura, ako aj cien ropy. Hrubý domáci produkt Talianska je v súčasnosti zhruba o 9 % nižší než v roku 2008 a pohybuje sa približne na úrovni z roku 2000.
Vo svojej prognóze vývoja ekonomiky Confindustria odhaduje, že v súčasnom kvartáli dosiahne talianska ekonomika 0,2-% rast a za celý rok 2015 počíta s rastom na úrovni 0,8 %. V budúcom roku predpokladá zrýchlenie rastu na 1,4 %.
„Očakávali sme lepší vývoj,“ povedal novinárom Luca Paolazzi, šéf výskumného centra Confindustrie. „Aj napriek silnej podpore externých faktorov sa talianskej ekonomike nedarí výraznejšie zrýchliť tempo rastu,“ dodal.
Confindustria predpokladá, že ak sa splní prognóza Medzinárodného menového fondu, ktorý odhaduje, že rast ekonomiky sa od roku 2017 ustáli na úrovni okolo 1 % ročne, ekonomika Talianska sa na úroveň spred svetovej finančnej krízy vráti až v roku 2023. Na porovnanie, Nemecko, Francúzsko a Spojené štáty prekonali úroveň HDP z roku 2008 už v roku 2011 a Británii sa to podarilo o dva roky neskôr.
Podobne len slabým tempom sa podľa združenia zamestnávateľov zotavuje aj trh práce. Confindustria očakáva, že nezamestnanosť klesne tento rok na 12 % z 12,7 % v roku 2014.

Súvisiace články

Aktuálne správy