Počet nových nezamestnaných v USA stúpol

Počet nových nezamestnaných Američanov žiadajúcich o štátnu podporu sa minulý týždeň mierne zvýšil. To korešponduje so zlepšovaním situácie na trhu práce. Počet nových nezamestnaných žiadajúcich o štátne dávky v týždni končiacom sa 20. júna stúpol o 3 tisíc na sezónne upravených 271 tisíc. Informovalo o tom vo štvrtok americké ministerstvo práce.

Išlo už o 16. týždeň po sebe, keď počet nových nezamestnaných v USA je nižší ako 300 tis., čo sa zvyčajne považuje sa znak zlepšovania trhu práce. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, odhadovali, že počet nových nezamestnaných sa v uplynulom týždni zvýši na 272 tisíc. Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných, ktorý sa považuje za lepší ukazovateľ trendov na trhu práce, klesol o 3 250 na 273 750. Správa amerického rezortu práce ďalej ukázala, že počet nezamestnaných poberajúcich podporu dlhšie ako týždeň sa v týždni končiacom sa 13. júna zvýšil o 22 tis. na 2,25 milióna.

Miera nezamestnanosti v USA sa dostala na 5,2 % a nie je tak výrazne vzdialená od hranice 5 %, ktorú Federálny rezervný systém považuje za plnú zamestnanosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy