Počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA vzrástol, stále je však nízky

Počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti v Spojených štátoch zaznamenal za minulý týždeň rast, stále sa však udržal pod hranicou 300.000, čo signalizuje zdravý trh práce. Navyše, zvýšenie počtu žiadostí bolo miernejšie, než predpokladali ekonómovia. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.
Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti sa v týždni končiacom sa 20. júna zvýšil o 3000 na 271.000. Kľúčová hranica 300.000 žiadostí tak nebola prekročená už 16. týždeň po sebe. Ekonómovia oslovení agentúrou Bloomberg očakávali rast žiadostí na 273.000.
Navyše, 4-týždňový priemer žiadostí, ktorý je presnejším ukazovateľom, nakoľko nepodlieha takým výkyvom ako týždenné údaje, zaznamenal pokles. Ako uviedlo ministerstvo práce, priemer klesol z 277.000 v predminulom týždni na 273.750.
Tento vývoj poukazuje na optimizmus zamestnávateľov v súvislosti s ďalším vývojom ekonomiky. Firmy tak prepúšťajú v menšej miere, čo sa následne odráža aj na počte žiadostí o podporu.

Súvisiace články

Aktuálne správy