Opozícia už má 49 podpisov na podanie minimálneho dôchodku na ÚS SR

Opozícia začala dnes zbierať podpisy poslancov NR SR potrebné na podanie podnetu na Ústavný súd (ÚS) SR, aby preskúmal zákon o minimálnom dôchodku. Už v tento prvý deň sa jej pritom podarilo zozbierať dostatočný počet, má 49 podpisov. Informovali o tom na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR Jozef Mihál (SaS), Erika Jurinová (OĽaNO), Ivan Švejna (Most-Híd), Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) a Július Brocka (KDH).

"Som veľmi rád, že za prvý deň sa okamžite podarilo vyzbierať 49 podpisov a zber prebieha veľmi rýchlo," konštatoval Kaník. Podanie na Ústavný súd SR tak má podľa neho širokú podporu, čo opozícia aj očakávala. "Pretože je logické a správne to, čo navrhujeme," dodal Kaník.

Zákon o minimálnom dôchodku má začať platiť od 1. júla tohto roka. Opozícii v ňom prekážajú ustanovenia, na základe ktorých sa minimálny dôchodok kráti tým dôchodcom, ktorí si sporili v druhom dôchodkovom pilieri. Podľa opozičných poslancov je takýto prístup zo strany štátu diskriminačný. Preto chcú, aby Ústavný súd SR posúdil, či sú, alebo nie sú tieto body zákona v rozpore s Ústavou SR.

Zároveň poslanci od ÚS SR žiadajú vydanie predbežného opatrenia, ktoré by pozastavilo krátenie minimálneho dôchodku pre dôchodcov z druhého piliera. A to dovtedy, kým ÚS nerozhodne.
Ministerstvo práce sa v súvislosti s minimálnym dôchodkom domnieva, že istá nerovnosť je prípustná aj v zmysle ústavy, pokiaľ je odôvodnená a primeraná. Podľa vlády tak zákon nie je diskriminačný.

Súvisiace články

Aktuálne správy