Obchodovanie na komoditnej burze je bezpečné a transparentné

Rozvoju slovenského komoditného trhu by napomohlo, keby sa v praxi uplatňovali príslušné zákony. Konštatoval to pre TASR predseda burzovej komory Komoditnej burzy Bratislava (KBB) Pavol Scholtz. Poukázal na viaceré z nich, najmä na zákon o verejnom obstarávaní, podľa ktorého nákup tovaru na burze, ktorý je kótovaný, spĺňa podmienky verejného obstarávania.
„Bratislavská komoditná burza ponúka bezpečný a hlavne transparentný spôsob obchodovania. Prakticky v jednej sekunde môže byť realizovaná verejná súťaž bez absolútnej možnosti korupcie alebo podozrivého vyplácania provízií. Člen burzy v obchodnom systéme totiž pri obchodovaní nevidí, kto licituje cenu na druhej strane obchodu,“ priblížil Scholtz.
Pripomenul tiež zákon o hmotných rezervách, ktorý Správe štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR ukladá obchodovať na burze. „Napriek tomu, že návrh z burzy má predložený, v praxi ho nerealizuje. Ak by zákon uplatňovala, nemohlo by sa stať, aby SŠHR nakúpila obilie za 212 eur za tonu, keď burza kótuje cenu 170 eur.
Ďalším príkladom sú vyššie územné celky (VÚC), mestá, obce a aj Národná diaľničná spoločnosť (NDS), ktoré by mali nakupovať posypovú soľ pre zimné obdobie v trhových cenách generovaných burzou. Nie v cenách, ktoré vysúťažili za zvláštnych podmienok vo vyhlásených obálkových súťažiach v cenách nepomerne vyšších, čo bolo nedávno medializované,“ skonštatoval Scholtz.
Národná diaľničná spoločnosť v reakcii uviedla, že možnosť nákupu posypovej soli prostredníctvom KBB využila ihneď, ako sa pre ňu táto možnosť otvorila. „Prvý nákup posypovej soli cez komoditnú burzu sme zrealizovali 23. decembra 2014. V predchádzajúcom zimnom období sme cez komoditnú burzu nakúpili celkovo 9975 ton posypovej soli,“ uviedla hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková.
KBB je podľa predsedu burzovej komory jednoznačne likvidná. Vie zabezpečiť akékoľvek množstvá obilnín a olejnín za reálne trhové ceny v súlade so slovenskými technickými normami (STN). Zákon o účtovníctve nariaďuje oceňovať kótované tovary podľa burzových zverejnených referenčných cien. Akékoľvek iné oceňovanie kótovaných tovarov by podľa Scholtza malo byť pre daňové úrady impulzom na podozrivé operácie.
KBB pripravuje otvorenie sekcie energetiky, kde sa v prvej fáze zverejní a zakótuje tovar – energetická štiepka, čo by malo mať dosah na významné zníženie cien pri nákupoch štiepky pre štátne teplárne. V tejto sekcii bude zavádzať aj tovar – repkový energetický olej a nasledovne elektrickú energiu – veľkoodber a maloodber.

Súvisiace články

Aktuálne správy