Číňania sa zúčastnia na projektovaní trate Moskva-Kazaň

Predstavitelia Ruských železníc (RŽD) a China Railway Group (CRG) Vladimir Jakunin a Ču Jing podpísali na sklonku minulého týždňa dohodu o účasti Číňanov na vypracovaní projektu železničnej trate pre superexpresy medzi Moskvou a Kazaňou. Portál amerického denníka Wall Street Journal (WSJ) uviedol, že k podpisu dohody došlo na Petrohradskom medzinárodnom fóre, ktoré sa konalo od 18. do 20. júna.
Pracovníci CRG budú na projekte za 383 miliónov USD (337,59 milióna eur) v nasledujúcich dvoch rokoch pôsobiť v súčinnosti s dvoma ruskými projektovými organizáciami.
Trať medzi Moskvou a Kazaňou bude dlhá 770 km a celkové náklady na ňu sa odhadujú na 19,5 miliardy USD.
Podpísanie dohody o účasti Číňanov na vypracovaní projektu automatický neznamená, že čínske firmy dostanú objednávku na zhotovenie diela. Šéf RŽD Vladimir Jakunin povedal, že taký záver je možný, „lebo ten, kto sa zúčastňuje na prípravných prácach, je vo výhode. To je bežné“. Avšak na realizáciu projektu sa uskutoční riadny tender a o jeho víťazovi rozhodne najvýhodnejšia ponuka o cene, úverovaní a iné faktory. Tender sa uskutoční po dokončení projektových prác.
Projekt železničnej trate medzi Moskvou a Kazaňou je prvým veľkým kontraktom, ktorý sa bude realizovať s Čínou po zavedení západných sankcií za podiel Moskvy na ukrajinskej kríze. Po uvedení trate do prevádzky budú expresy po nej jazdiť priemernou rýchlosťou okolo 250 km za hodinu. Cestovanie medzi oboma mestami sa skráti zo súčasných 12 na 3,5 hodiny.
Rusko má už dve trate pre superexpresy. Jedna spája Moskvu s Petrohradom a druhá vedie z Moskvy na juh do Soči.
Jakunin povedal, že záujem o účasť na projekte novej trate prejavili Francúzi, Nemci i Španieli a iní, ale vzhľadom na okolnosti, ktoré súvisia podľa neho s nelegálnymi protiruskými opatreniami Západu, nedali ponuky. K rusko-čínskemu projektu sa možno budú môcť pripojiť ako subdodávatelia.

Súvisiace články

Aktuálne správy