Miera nezamestnanosti v máji klesla na 11,48 %

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter upozornil na to, že miera nezamestnanosti je na šesťročnom minime, keďže podobná výška miery nezamestnanosti bola na Slovensku naposledy v júni 2009.

Správa „SOCIÁLNE: Miera nezamestnanosti v máji klesla na 11,48 %“ – rozšírená o ďalšie informácie z tlačovej besedy

BRATISLAVA 22. júna (SITA) – Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla na konci mája tohto roka 11,48 %. V porovnaní s koncom apríla ide o pokles o 0,2 percentuálneho bodu. Medziročne sa evidovaná miera nezamestnanosti minulý mesiac znížila o 1,32 percentuálneho bodu. Na pondelkovej tlačovej besede o tom informoval generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Marián Valentovič.

Počet disponibilných uchádzačov o zamestnanie dosiahol na konci minulého mesiaca 309 523 osôb. Oproti koncu apríla ide o pokles o 5 567 ľudí. Medziročne množstvo uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, kleslo v máji o 35 964 osôb. Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na „péenke“ alebo na absolventskej praxi, dosiahla minulý mesiac 13,06 %. Medzimesačne to znamenalo pokles o 0,29 percentuálneho bodu, medziročne ide o pokles o 1,21 percentuálneho bodu. Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval na konci mája 352 142 osôb. Oproti koncu apríla je to pokles o 7 835 osôb, v porovnaní s marcom 2014 je to menej o 33 034 ľudí.

„Pozitívny trend pokračuje,“ povedal na tlačovej besede minister práce a sociálnych vecí Ján Richter. Upozornil na to, že miera nezamestnanosti je na šesťročnom minime, keďže podobná výška miery nezamestnanosti bola na Slovensku naposledy v júni 2009. Máj je podľa Richtera z dlhodobého hľadiska nezamestnanosti pozitívny mesiac, keďže pribúdajú sezónne práce. „V júni nepredpokladáme tak pozitívne výsledky, lebo sa môže v štatistikách prejaviť množstvo absolventov vysokých škôl,“ uviedol šéf rezortu. Poukázal na to, že v evidencii úradov práce ubúdajú počty znevýhodnených uchádzačov o prácu.

Úrady práce podľa ministra evidujú 22,5 tisíc voľných pracovných miest. „Skoro šesťtisíc nových pracovných miest nahlásených na úrady práce pribudlo za máj, čo je len svedectvom toho, že trend je pozitívny,“ povedal Richter. Podľa neho vychádzajú z úradov práce signály, že niektorí uchádzači o zamestnanie začínajú odmietať ponúkané pracovné miesta. „Je to možno trend toho, že výber je väčší,“ tvrdí minister.

Súvisiace články

Aktuálne správy