Treba zlepšiť vzťah štátu s podnikateľmi, tvrdí Hudák

Monitor relácie O 5 minút 12 na RTVS

Slovensko môže prosperovať jedine vtedy, ak bude konkurencieschopné v globálnej ekonomike. Povedal to budúci minister hospodárstva Vazil Hudák v nedeľňajšej relácii O 5 minút 12 na RTVS. „U nás máme jasne definované oblasti, v ktorých zaostávame, aj medzinárodne, na tie sa treba zamerať,“ povedal Hudák a dodal, že jeho úlohou bude vytvoriť dobrú bázu podnikateľskému sektoru a rozšíriť dialóg podnikateľskej sféry na Slovensku. Podnikateľské opatrenia treba podľa neho nastaviť tak, aby bol dialóg medzi štátom, vládou a podnikateľským sektorom pravidelný. „Nikto sa nediví, keď sa Obama stretne s prezidentmi IBM, General Electric, General Motors a tak ďalej,“ vysvetlil Hudák. Stratégia, ktorá na Slovensku podľa neho platí od roku 2012 so zameraním sa na konsolidáciu verejných financií, sa podarila a rozpočet Slovenska na rok 2015 je aj v dôsledku toho jedným zo štyroch najlepších rozpočtov v rámci Európskej únie.

Podľa predsedu Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Jána Hudackého (KDH) je však situácia v podnikateľskom sektore na Slovensku kritická a od roku 2006 je chápaná veľmi negatívne. Jedným z najväčších problémov je podľa neho nízka platobná disciplína, výsledkom ktorej je platobná neschopnosť, ktorá často ústi až do druhotnej platobnej neschopnosti ohrozujúcej najmä najmenších podnikateľov bez záložných finančných zdrojov. Východisko z problému vidí v motivácii k podnikaniu v rodinných podnikoch a sebazamestnávaní.

Hostia v relácii diskutovali aj o súkromnom sektore, ktorý má podľa Hudáka nenahraditeľnú úlohu a je základom, aby aj verejný sektor mohol fungovať. „Musíme tu mať určitý balans medzi verejnými financiami, ich vyrovnanosťou, stabilitou, dlhodobou udržateľnosťou a podnikateľským prostredím,“ uviedol Hudák. Hudacký sa k problematike vyjadril tak, že zahraničné investície by mali byť v štáte skôr doplnkovou záležitosťou. Malé a stredné firmy by mali byť podľa neho tie, „ktoré budú flexibilné a jednoducho budú vedieť reagovať na trh.“

Jednou z kľúčových tém relácie O 5 minút 12 bola aj situácia v Slovenských elektrárňach. Na otázku moderátora, prečo nešiel premiér Robert Fico do Ríma na rokovanie s talianskou spoločnosťou Enel, ktorá je väčšinovým vlastníkom Slovenských elektrární, odpovedal Hudák tak, že premiér čaká na to, aby na rokovanie mohol ísť oficiálne spolu s ním až po jeho menovaní prezidentom Kiskom do funkcie ministra hospodárstva. „Chceme posilniť pozíciu štátu v Slovenských elektrárňach,“ uviedol Hudák a dodal, že kľúčovým cieľom jeho ministrovania bude zabezpečenie dostavby tretieho a štvrtého bloku atómovej elektrárne v Mochovciach. Hudacký sa však obáva spôsobu posilňovania vládneho vplyvu v Slovenských elektrárňach. „Pripomína mi to scenár SPP,“ dodal na záver Hudacký.

Súvisiace články

Aktuálne správy