Priepasť medzi juhom a severom narastá: Kde sú v Európe šťastnejší v mestách ako na vidieku

, qz Foto: SITA

Pracovitý, strapatý, protestantský sever a voľný čas užívajúci si slnkom sfarbený katolícky juh. Dva stereotypy ľudí, ktorý stoja proti sebe aj počas finančnej krízy. Vo všeobecnosti silnejšie krajiny veriteľov na severe musia zachraňovať svoje náprotivky zadlženého juhu.

Rozdielne ekonomické bohatstvo Európy sa odráža aj v tom, nakoľko sú jej ľudia šťastní. Prieskum Eurostatu zistil, že vo väčšine prípadov sú obyvatelia severnej a strednej Európe "celkovo viac spokojní so svojim životom", než tí, na juhu a východe. Na stupnici od nula po desať sú Dánsko, Švédsko, Švajčiarsko a ďalšie okolo osmičky. Ale štáty ako Bulharsko (4,8), Portugalsko a Grécko (oba 6,2) vidia život o niečo pochmúrnejšie.

A v rámci jednotlivých krajín, je tu ďalší zaujímavý rozkol: obyvatelia miest proti vidiečanom. Zdá sa, že ľudia na severe sú všeobecne spokojnejší ak žijú vo vidieckych oblastiach, zatiaľ čo tí na juhu sú viac sústredení do miest.

Ale veľké rozdiely sa tiahnu celým spektrom. Napríklad takí Bulhari sú šťastnejší v meste, ako na vidieku, ale sú menej šťastní ako Švajčiari bez ohľadu na to, kde žijú. V prieskume sú najšťastnejší Švajčiari z vidieka, dosiahli 8,2 boda z desiatich možných.

V najchudobnejších európskych regiónoch ponúkajú mestá väčšie ekonomické príležitosti a preto sa ľudia cítia šťastnejšie. Najväčšie rozdiely medzi mestom a vidiekom boli vyhodnotené v Bulharsku, Srbsku a Chorvátsku. V bohatších krajinách strednej a severnej Európy, sa naopak šťastie prejavuje tým, že obyvatelia si môžu dovoliť utiecť z mesta na vidiek, kde dávajú prednosť čerstvému vzduchu a potulkám prírodou. Veľká Británia sa preslávila ako „zelená príjemná krajina," ľudia, ktorí žili v riedko obývaných oblastiach, boli šťastnejší, než obyvatelia miest, ukázala vzorka obyvateľstva.

Rovnako ako náboženstvo, počasie, a miera nezamestnanosti, je tu teda aj ďalšia vec, ktorá rozdeľuje Európu minimálne na dva tábory: láska k betónu alebo prírode.


 

Súvisiace články

Aktuálne správy