OMV pracuje na novom projekte Nabucco, plyn by mal byť ruský

Projekt Nabucco je mŕtvy, nech žije projekt Nabucco. Informuje o tom rakúsky denník Die Presse. Prvý projekt Nabucca mal privádzať plyn z oblasti Kaspického mora cez Turecko a Balkán až do rakúskeho Baumgartenu a z neho do západných štátov. Nabucco malo znížiť závislosť západoeurópskych odberateľov od Ruska tým, že by sa vyhlo jeho územiu. Projekt však z rôznych príčin oficiálne skrachoval v roku 2013.
Dva roky po tejto udalosti pribúda správ, že rakúsky energetický koncern OMV pracuje na novom projekte Nabucca. Má ísť o kombináciu časti pôvodnej trasy Južného prúdu a prvého Nabucca. Zásadný rozdiel by mal byť v tom, že namiesto plynu od Kaspického mora by ním mal do Európy prúdiť ruský zemný plyn.
Z rakúskej strany je hlavným vyjednávačom bývalý konateľ Nabucca Reinhard Mitschek. Informáciu potvrdili denníku tri nezávislé zdroje z okolia OMV. Koncern, ktorý chce informácie zatajiť, sa odmietol k chýrom vyjadriť, ale potvrdil júlovú cestu Rainera Seeleho do Moskvy. Gazprom však na internete zverejnil fotografiu s textom, že budúci šéf OMV Rainer Seele pricestuje 3. júla do Moskvy na rokovanie so šéfom koncernu Alexejom Millerom „o budúcej spolupráci“. Na ilustračnom obrázku z rokovaní v ruskom hlavnom meste sa vedľa manažéra nemeckej spoločnosti Wintershall nachádza práve Mitschek.
Spravodajcom denníka sa nepodarilo získať reakciu ani Mitscheka, ani hovorcu Gazpromu Sergeja Kuprijanova.

Súvisiace články

Aktuálne správy