Tento muž si zaslúži ocenenie otec roka, aspoň pokiaľ ide o jeho veľkorysosť

, bostonherald;abc net Foto: SITA

Mediálny magnát Rupert Murdoch včera ohlásil svoje najnovšie plány. Chce odovzdať opraty v spoločnosti 21. Century Fox Inc svojim dvom synom. Ide o malé prekvapenie, u analytikov a odborníkov z branže tento krok vyvoláva otázku, či to otrasie impozantnou ríšou, ktorú sa podarilo Murdochovi vybudovať.

"Rupert Murdoch vystupuje ako posledný chrabrý mediálny barón" povedal Alan D. Mutter, bývalý redaktor novín, ktorí dnes učí žurnalistiku na University of California v Berkeley. "Urobil niekoľko poľutovaniahodných rozhodnutí…na druhej strane ale postavil silnú globálnu mediálnu ríšu a dokázal výborne diverzifikovať svoje impérium a pretavil to do celého radu hodnotných zábavných značiek."… Pochybujem, že tento priemysel ešte niekedy uvidí niekoho podobného ako je Rupert Murdoch," dodal.

Murdochov štyridsaťdvaročný syn sa stane generálnym riaditeľom, zatiaľ čo jeho o rok starší brat Lachlan zaujme miesto výkonného predsedu, uvádza zdroj blízky firme. Murdoch, ktorý má v súčasnosti 84 rokov, naďalej zostane v spoločnosti ako výkonný výkonným predsedom správnej rady, zatiaľ čo jeho synovia sa budú zameriavať na partnerskú spoluprácu.  O funkciu sa bude po novom deliť so svojím synom Lachlanom. Najväčšou novinkou v oznámení je, že súčasný nadriadený nemurdochovský zamestnanec, Chase Carey, odstúpi a jeho úloha bude v línii poradenstva.

Zľava Lachlan, Rupert, James
Zatiaľ nie je jasné, či sa zmeny uskutočnia ešte tento rok, alebo na začiatku budúceho roka. Presuny majú byť prerokované na zasadnutí správnej rady v nadchádzajúcich týždňoch, uviedol zdroj.

Spoločnosť vznikla rozdelením mediálneho konglomerátu News Corporation na vydavateľskú spoločnosť rovnakého mena a zábavná spoločnosť 21st Century Fox, ktorá zahŕňa televíziu Fox, filmové štúdiá a množstvo káblových televízií. Plán rozdelenia schválili akcionári News Corporation presne pred dvoma rokmi. Rupert Murdoch sa potom stal predsedom správnych rád oboch firiem a výkonným riaditeľom 21st Century Fox. V nej má Murdoch 38 % podiel s hlasovacím právom. Generálnym riaditeľom bol od roku 1979 a od roku 1991 predsedom. Rupert Murdoch o svojom rozhodnutí hovorí, že nebude žiť večne. V posledných rokoch sa jeho pozornosť zameriavala na zaistenie postupu v rámci dynastie, presnejšie len v prípade svojich dvoch synov, nie jeho štyroch dcér.

James Murdoch
V roku 1980 Murdoch vstupuje na televízny trh, najskôr je to Fox network a neskôr Fox News, celkom rýchlo zosadil CNN z trónu kráľa spravodajskej televízie káblových operátorov. Ale s novinami to už bolo ťažšie. Škandál s odpočúvaním telefónov vo Veľkej Británii podlomil kolená jeho spoločnosti. V roku 2013 sa rozhodol rozdeliť pôvodnú News Corp na tlač a zábavné podniky. "Rupert mal veľkú slabosť pre tlač," povedal Michael Hoyt, bývalý redaktor Columbia Journalism Review, "a ja neviem, či to tak bude aj v prípade Jamesa." Bol to práve James, ktorý v tom čase ako šéf spoločnosti vo Veľkej Británii schválil odmenu, ak sa udrží celý škandál v tajnosti. Nikdy nečelil žiadnemu obvineniu, ale pre každého, okrem jeho milujúceho otca, bol jeho „výkon“ žalostný. Jamesa "za trest" presunuli do vedúcej pozície v New Yorku.

Vo svojej poznámke sa mediálny analytik Cowen & Co., Doug Creutz zmienil, že James má mať rozsiahle prevádzkové skúsenosti a mohol by dokázať, že je "dobrý, alebo dokonca výborný  generálny riaditeľ." Ale, investori môžu byť znepokojený tým, že rada sa nepokúsila hľadať "najlepšieho kandidáta pre túto prácu."

Existuje veľa neistôt, ktorým dnes čelia všetky Murdochove mediálne podniky. Najakútnejšieproblémy sa doposiaľ prejavili v novinách, ale v budúcom desaťročí sa existujúce obchodné modely komerčného vysielania tiež  dostanú pod rastúce výzvy. Niektoré noviny už vytvárajú značné straty, dokonca aj to, čo sa považovalo za najväčšiu dojnú kravu v minulosti, jeho britské bulvárne noviny, čelia prudkému poklesu. Je nepravdepodobné, že dôjde k významným zmenám, kým bude Rupert stále výkonným predsedom, ani 21st Century Fox nie je na tom oveľa lepšie.

V roku 1990 Murdoch rozdelil firmu na akcionárov s hlasovacím právom a bez neho. Bol to prostriedok na získavanie kapitálu bez riedenej kontroly. A výsledok? Akcionári sledujúci Murdochove rodinné záujmy teraz vlastnia približne 13 percent akcií. Ale majú asi 39 percent akcií s hlasovacím právom. To bolo dostatočné na to, aby Murdoch, ktorý má tiež hlas, získal v obrej korporácii v podstate bezproblémové riadenie do svojich rúk. Ťažko povedať, čo by bolo, ak by sa Lachlan a James nevovalili Murdoch. Či by sa ich úspechy dali rovnako kvalifikovať, aj v prípade, že im cestu nedláždi autorita, ako je ich otec.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy