Ako sa stať milionárom: Vyhýbajte sa vysoko špekulatívnym investíciám, ale pozor si dávajte aj na svoje deti

, msn.com Foto: thinkstock

UBS nedávno oslovila 2215 investorov s čistým imaním viac než 1 milión dolárov. Zistila, že keď sa títo ľudia cítia šťastní, majú pocit, že by mali nahromadiť ešte viac bohatstva, len aby si udržali svoj životný štýl. To ich robí ambicióznejšími. Ale tiež ich ovláda pocit, že nikdy nebudú mať dostatok bohatstva, aby prestali pracovať.

Podľa údajov UBS je 77 % milionárov zo strednej, alebo nižšej triedy,  61 % ašpiruje na milionárov a 65 % má pocit, že milión dolárov by bol pre nich významným míľnikom. 74 % z opýtaných milionárov má pocit, že si "zarobili sami", a drvivá väčšina (85 %) pripisuje svoj úspech tvrdej práci. Ale 58 % milionárov tvrdí, že sa im zvyšovali očakávania ohľadom životnej úrovne za ostatných 10 rokov. To by im spôsobovalo nemalé množstvo stresu, pretože 52 % má pocit, akoby boli prilepení  na bežiacom páse z ktorého sa nedá vystúpiť bez toho, že by to malo následky na ich rodinu a životný štýl.

"Niektorí ľudia sa cítia nesmierne bohatí, keď zarobia dva alebo tri milióny dolárov. Ale niektorí ľudia sa cítia neuveriteľne chudobní, keď zarobia 20 miliónov  dolárov," hovorí Cay Taylor, riaditeľ špecializujúci sa na fondy v Citrine Cooper. "Je to ich pohľad a to, čo sa snažia dosiahnuť. Treba ale zohľadniť aj dnešné majetkové a rodinné pomery, keď je niekto ženatý a má menej ako 10 miliónov, je to predsa niečo iné."

Milionári sa neustále obávajú, že by o všetko mohli prísť jediným zlým krokom. Zhruba polovica z tých, s jedným až piatimi miliónmi sa obáva, že jediná vážnejšia prekážka, napríklad nezamestnanosť, alebo kolaps trh, by mala významný vplyv na ich životný štýl. Dokonca tretina z tých, s 50 miliónmi a viac sa bojí, že by v jedinom okamihu mohli prísť o všetko. To platí predovšetkým pre milionárskych rodičov pracujúcich na plný úväzok, 63 % z nich má pocit, že môžu stratiť všetko kvôli jednému väčšiemu neúspechu.

"Aj keď je to prirodzené, môže to byť značne nepríjemné pomyslieť na stratu bohatstva, ktoré sa vám podarilo nahromadiť. Pritom riziko veľkých strát nie je ťažké zmierniť," hovorí Paul Jacobs, certifikované finančný poradca a investičný riaditeľ Palisades Hudson. "Ľudia, ktorí stratia všetko svoje bohatstvo zvyčajne urobia buď zlú investíciu, alebo neustriehli výšku svojich výdavkov, alebo je to kombinácia oboch. Zatiaľ čo všetky investície nesú určité riziko, celková úroveň rizika v portfóliu môže byť riadená prerozdelením časti majetku do konzervatívnych investícií, ako sú dlhopisy alebo hotovosť."

Nie je to pravda, že milionári nie sú spokojní so svojím životom. Približne 73 % z tých, s majetkom vo výške 1-2 milióny dolárov uviedlo, že sú "veľmi spokojní", rovnako to uviedlo 78 % tých, ktorí majú od dvoch do 5 miliónov a 85 % tých, ktorí sa môžu pochváliť piatimi a viac miliónmi.  Zatiaľ čo len 37 % z tých, s 1-5 miliónmi tvrdia, že ich bohatstvo im umožňuje pomerne luxusný životný štýl, v prípade 5 miliónov a viac je to až 62 %. Napriek tomu, že u nich pretrvávajú obavy z výkyvy trhu, zlých investícií alebo ľudských chýb.

Jacobs konštatuje, že najjednoduchší spôsob, ako sa zbaviť týchto problémov je, vyhnúť sa vysoko špekulatívnym investíciám. Výdavky je ľahšie dostať pod kontrolu ako investície, najmä ak väčšina výdavkov je uvážená a nie na základné potreby, ako sú potraviny, či náklady na bývanie. Ak nemáte ani  po tom pocit, že stojíte na pevných základoch, odborníci odporúčajú  stretnutie s finančným poradcom. V prípade mladých podnikateľov, ktorí sa ešte len začína nahromadiť majetok, neraz vysvitlo, že im chýba podrobnejší plán. Dokážu len pomenovať svojich rodičov ako príjemcov ich závetov, ale po svadbe a deťoch sa všetko mení. Odborníci varujú: dávajte si pozor na svoje deti. Každý prípad je individuálny, ale všetok strach a obavy sú zviazané s určitou fázou podnikateľskej cesty. Pre niektorých to znamená, že sa snaží poskytovať to najlepšie pre svoje deti, bez toho, aby to na nich malo nejaký negatívny vplyv. Viac ako dve tretiny (67 %) milionárskych rodičov uviedlo, že už cítia, že ich deti  to už berú ako samozrejmosť. Viac ako polovica (53%), sa aspoň trochu obáva, že ich deti majú určité nároky. Majú pocit, že ich deti nechápu hodnotu peňazí (65 %), nemajú dostatok motivácie (54 %), príliš nerealistické očakávania (54 %) a boja sa, že sa ich kariéra bude nestabilná (50 %).

Je samozrejme prirodzené, že chcete, aby vaše deti mali čo najlepšie detstvo a chcete im dať čo najviac. Ale je rovnako dôležité premýšľať o vplyve vaše výdavkov na nich a aký to bude mať vplyv na ich postoj k peniazom s pribúdajúcim vekom. Zvyčajne sa hovorí, ak vaši rodičia boli šetrní a mali konzervatívne postoje k výdavkom, je pravdepodobné, že aj vy budete postupovať podobne, čo sa týka peňazí. To isté by malo platiť pre vaše deti.

Odborníci odporúčajú rodičom, aby boli opatrní nielen v nevyslovených odkazoch, ktoré predkladajú svojim deťom, ale by šli ešte o krok ďalej a našli spôsob ako sa rozprávať o hodnote peňazí a filantropii, kým sú ešte mladí. V čase, keď dosiahnu plnoletosť, ich vzťah k peniazom sa bude dať oveľa ťažšie zmeniť, ako keď boli mladšie.

Niekedy môžu milionárski rodičia vštepiť tieto hodnoty tým, že umožnia svojim potomkom podieľať sa na správe majetku, prejavia určitú dôveru, hlavne pokiaľ ide o charitu a smerovanie peňazí na filantropiu. To im pomôže otvoriť oči, aby videli peniaze v trocha inom svetle. Ako sa hodnota filantropie môže priniesť do rodinného bohatstva a dedičstva.

Nájdu sa ale aj rodičia, a hlavne starí rodičia, ktorí zaujmú prísnejší postoj. Pre podnikateľských milionárov predstavujú peniaze, ktoré raz zdedia ich deti, investície na nákup nových nehnuteľností, či výrobných jednotiek. Môžu rozdeliť svoje investície takým spôsobom, že budú naďalej rásť v prospech dediča, zatiaľ čo sa dokážu istým spôsobom vymaniť z povinných daní, či odvodov. Alebo zabránia márnotratnosti tým, že sa k majetku dostanú až o splnení určitej podmienky, napríklad začnú študovať na vysokej škole, alebo získajú svoje prvé zamestnanie, naopak úplne sa od zdroja odrežú, ak spadnú do problémov, napríklad prepadnú návykovým látkam. Niektorí milionári si nájdu takého správcu majetku, ktorý nezarobí nič, ak deti len vyciciavajú rodičov. Kým si nenájdu prácu a nestanú sa produktívnym členom spoločnosti, nemajú na rodičovské peniaze žiaden nárok.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy