Európska komisia prešetruje zmluvy Amazonu s vydavateľmi

Európska komisia prešetruje, či hospodársku súťaž neporušujú klauzuly v kontraktoch Amazonu požadujúce, aby vydavatelia informovali firmu o priaznivejších alebo alternatívnych podmienkach, ktoré ponúkajú jej konkurentom

Európska komisia (EK) začala vyšetrovanie, či americký internetový predajca Amazon pri svojom predaji kníh prostredníctvom internetu neporušuje pravidlá hospodárskej súťaže. Vyšetrovanie sa formálne začalo vo štvrtok a je ďalším tlakom na firmu v Európe, kde už čelí prešetrovaniu pre nízke dane, ktoré platí v Luxembursku. EK uviedla, že osobitne preskúma určité klauzuly zahrnuté do kontraktov Amazonu s vydavateľmi.
Tieto klauzuly podľa EK požadujú, aby vydavatelia informovali Amazon o priaznivejších alebo alternatívnych podmienkach, ktoré ponúkajú konkurentom Amazonu. Ide o prostriedok na zabezpečenie, že Amazon dostane prinajmenšom také dobré podmienky ako jej konkurenti. EK uviedla, že by to mohlo porušovať protimonopolné pravidlá EÚ, ktoré zakazujú zneužívanie dominantného postavenia na trhu.

„Je mojou povinnosťou zaistiť, že dohody Amazonu s vydavateľmi nie sú pre spotrebiteľov škodlivé,“ uviedla európska komisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová. Firma Amazon však vyjadrila presvedčenie, že jej dohody s vydavateľmi sú legálne a sú v najlepšom záujme čitateľov. „Tešíme sa, že to Európskej komisii dokážeme, keďže počas tohto procesu úplne spolupracujeme,“ uviedla firma.

Súvisiace články

Aktuálne správy