Agentúra S&P potvrdila rating USA na úrovni AA+

Ratingová agentúra Standard & Poor's Ratings Services (S&P) potvrdila hodnotenie úverovej bonity USA.

Ratingová agentúra Standard & Poor’s Ratings Services (S&P) potvrdila hodnotenie úverovej bonity USA. Informovala o tom agentúra RTTNews.
S&P ponechala rating dlhodobých záväzkov USA na úrovni AA+, teda jeden stupeň pod najvyššou známkou AAA. Výhľad ratingu je stabilný, keďže podľa agentúry existuje šanca menej ako jedna ku trom, že príde k zmene úverovej známky v najbližších dvoch rokoch.
Rating Spojených štátov podporuje odolnosť a diverzita ich ekonomiky, flexibilita hospodárskej politiky a jedinečný status dolára ako najdôležitejšej svetovej rezervnej meny.
Vládny dlh sa však od roku 2007 zdvojnásobil. S&P očakáva, že dlh sa v najbližších niekoľkých rokoch nezmení, rásť začne až na konci tejto dekády, ak sa neprijmú dodatočné opatrenia na zvýšenie príjmov alebo obmedzenie výdavkov.
Agentúra predpokladá, že po poklese ekonomiky v 1. kvartáli sa hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov tento rok zvýši o 2,4 % podobne ako v roku 2014. Tempo rastu ekonomiky by sa v najbližších rokoch malo podľa agentúry držať tesne pod tromi percentami.

Súvisiace články

Aktuálne správy