Plénum ÚS nepreskúma ústavnosť poskytovania dôchodkov

Plénum odmietlo aj návrh ombudsmanky Jany Dubovcovej, aby ÚS preskúmal ústavnosť zákona o pomoci v hmotnej núdzi

Vyšlo aj v DOM

KOŠICE 10. júna (SITA) – Plénum Ústavného súdu (ÚS) SR na stredajšom neverejnom zasadaní nevyhovelo návrhu skupiny 41 poslancov NR SR, ktorá žiadala, aby vyhlásil, že napadnuté časti zákona o sociálnom poistení z roku 2003 v znení neskorších predpisov nie sú v súlade s Ústavou SR. K rozhodnutiu pripojí doplňujúce stanovisko sudca Lajos Mészáros. Informovala o tom hovorkyňa ÚS SR Anna Pančurová.

Skupina poslancov napadla ustanovenia, ktoré upravujú poskytovanie a výpočet dôchodku, ak nárok vznikol už pred rokom 2003, ako aj nárok, ktorý vznikol po 31. decembri 2003. Podľa ich názoru napadnuté ustanovenia porušujú princíp rovnakého právneho postavenia fyzickej osoby, ako aj zákaz diskriminácie. Podľa ich právneho názoru zákonodarca v právnej úprave rozlišuje medzi osobami nachádzajúcimi sa v porovnateľnej situácii, a to tej, že splnili nárok na starobný, resp. pomerný starobný dôchodok, osobitne z hľadiska výšky ich zárobku. Nepriznáva im rovnaké práva a to bez toho, aby na takéto rozlišovanie existovali legitímne, relevantné a dostatočné dôvody.

Plénum ÚS odmietlo aj návrh na preskúmanie ústavnosti napadnutých ustanovení zákona o pomoci v hmotnej núdzi, ktorý podala verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. Návrh ombudsmanky odmieta, lebo bol podaný zjavne neoprávnenou osobou.

Podľa Dubovcovej sú v rozpore s ústavou ustanovenia, ktoré hovoria, že dávka v hmotnej núdzi sa nevzťahuje na osobu, ktorej vznikol nárok na aktivačný príspevok, príspevok na vykonávanie absolventskej praxe, alebo aktivačný príspevok formou dobrovoľníckej služby, alebo ktorému nebolo ponúknuté vykonávanie menších obecných služieb, dobrovoľníckej činnosti alebo iných prác.

Ústavný súd sa bude znova zaoberať zákonom o elektronických komunikáciách. S podaním o preskúmanie ústavnosti tohto zákona sa na ÚS obrátil Okresný súd Košice I. Plénum jeho podanie prijalo na ďalšie konanie.

Súvisiace články

Aktuálne správy