Ekonómovia čínskej centrálnej banky znížili odhad miery inflácie v tomto roku

Ekonómovia čínskej centrálnej banky prudko znížili prognózu vývoja inflácie v krajine v tomto roku. A hoci očakávajú zrýchlenie hospodárskeho rastu v nasledujúcich šiestich mesiacoch, vďaka stabilnejším cenám domov a solídnejšiemu zahraničnému dopytu, predpoveď za celý rok upravili mierne nadol. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Podľa najnovšej správy, ktorú Ľudová banka Číny (PBOC) zverejnila na svojej internetovej stránke, jej ekonómovia predpovedajú, že miera inflácie v krajine dosiahne tento rok 1,4 %, a nie 2,2 %, ako pôvodne odhadovali.
PBOC pripomína, že nejde o názor samotnej banky, ale ekonómov, ktorí sa pritom opierajú o „začínajúcu stabilizáciu cien na trhu s nehnuteľnosťami“. A očakávajú tiež, že druhé najväčšie svetové hospodárstvo začne už čoskoro vykazovať známky zotavovania.
Voľnejšia menová politika čínskej centrálnej banky, ktorá od novembra 2014 už trikrát znížila kľúčové úrokové sadzby, by už čoskoro mala priniesť výsledky a podporiť hospodársky rast Číny v nasledujúcich mesiacoch. Podľa expertov totiž trvá šesť až deväť mesiacov, než sa v ekonomike priaznivo odrazí uvoľnenie menovej politiky.
V správe expertov PBOC sa ďalej uvádza, že výkon čínskej ekonomiky sa tento rok zvýši o 7 %, a nie o 7,1 %, ako experti predpovedali v predchádzajúcom odhade. Dôvodom tejto revízie je slabý hospodársky rast v 1. kvartáli 2015, keď sa hrubý domáci produkt (HDP) Číny zvýšil medziročne len o 7 %, čo bol najhorší výsledok za šesť rokov. Príčinami boli ochladenie realitného trhu, slabý zahraničný dopyt aj nízke domáce investície.
Podľa niektorých expertov je však aj najnovšia prognóza ekonómov z PBOC príliš optimistická.

Súvisiace články

Aktuálne správy