Zbohom, poplatky za roaming: Bezhraničná SIM karta je konečne tu!

, politico.eu Foto:thinkstock

Ak si môžete kúpiť SIM kartu napríklad na svojej dovolenke na Malte a platiť tak nižšie maltské ceny, prečo by ste platili za roaming svojmu domácemu operátorovi?

Dnešné obchodné modely umožňujú mobilným operátorom ponúkať svoje služby v rôznych krajinách za rôzne, ale často veľmi vysoké ceny. Úradníci v Európskej komisii už roky hovoria o zrušení roamingových poplatkov v celej EÚ na základe dohody, ktorá umožňuje Európanom slobodne používať svoj mobilný telefón bez ohľadu na to, kde sú. Zatiaľ však poplatky zrušené nie sú.

To, čo môže byť dobré pre spotrebiteľov, znamená katastrofu pre ich podnikanie v telekom biznise. Jedine, že by sa harmonizovalo celé predajné spektrum v celej EÚ.

Regulátori v Belgicku a Luxembursku, čo sú dve malé krajiny západnej Európy s veľkou cezhraničnou prevádzkou, našli iné riešenie, píše portál Politico. Umožňuje užívateľom mobilných telefónov, aby sa vyhli poplatkom za roaming bez toho, aby to poškodzovalo obchodné modely mobilných operátorov. Zvyšuje sa tým možnosť rozšírenia národných trhov a posilnenie hospodárskej súťaže.

Myšlienka spočíva v jednotnom čísle pre obe krajiny na rovnakej SIM karte. Takže keď je napríklad Jean-Claude Juncker doma v Luxembursku, môže využívať služby miestneho operátora, ale keď je zaneprázdnený prácou v Európskej komisii v Bruseli, jeho mobilnú komunikáciu mu bude účtovať belgický operátor. Napriek tomu, že zákazníci získajú relatívne lacné volania, prijímanie hovorov z iných zahraničných sietí môže byť stále pomerne drahé.

Ide o postup, ktoré sa v technologickom slangu nazýva "hack."  Ale treba priznať, že by to bolo v medzinárodnom meradle dosť elegantné riešenie, aj keď dočasného problému, ktorý sužuje cezhraničnú komunikáciu v Európe. Belgicko a Luxembursko dúfajú, že sa pridá aj Holandsku a neskôr aj Nemecko. "Snažíme sa pretláčať myšlienku, že Európa sa skutočne stane jednou krajinou. Mali by sme mať európske telefónne číslo, ale európske telefónne čísla neexistujú. My sme priniesli riešenie tohto problému tým, že sa na jednu SIM kartu pridá viac čísel," povedal Pascal Koster, výkonný riaditeľ Join Experience.

Pre ostatných Európanov, ktorí nemajú bydlisko v Belgicku alebo v Luxembursku, stále ešte zostáva podobné riešenie, na vlastnú päsť. Stačí si zaobstarať telefón s dvoma SIM slotmi, ktoré sú tak populárne v rozvojovom svete. Tam ich ľudia používajú, aby ušetrili peniaze, kým jedna karta slúži na volania, druhá ná prenos dát, podľa toho, čo je lacnejšie.

Po technickej stránke stratégia nie vôbec nová. Existuje už niekoľko prevádzkovateľov mobilných virtuálnych sietí, ktorí predávajú SIM karty s viacerými číslami z rôznych krajín. Avšak, títo len účinne sprostredkujú konektivitu od rôznych operátorov, naopak Join Experience je prevádzkovateľ siete, zatiaľ aspoň v Luxembursku a v Belgicku.

Podľa telekomunikačných analytikov predstavuje belgicko-luxemburská dohoda "pozitívny vývoj na oboch trhoch", ale podobné bilaterálne cezhraničné roamingové dohody sú už známe aj mimo Európy, napríklad medzi Singapurom a Malajziou.

V Európe by roaming mal skončiť do konca roka, na základe právnych predpisov o jednotnom telekomunikačnom trhu, ktoré Európska komisia predstavila v roku 2013 a Európskym parlamentom prešli už vlani. Avšak, Rada EÚ navrhuje zmeny, ktoré by zníženie poplatkov rozložili postupne až do konca roka 2018. S úplným zrušením harmonogram nateraz nepočíta.

Súvisiace články

Aktuálne správy