Česká centrálna banka ukončí oslabovanie koruny

Viceguvernér českej centrálnej banky Mojmír Hampl očakáva v druhej polovici budúceho roka ukončenie politiky oslabovania koruny, ak sa znormalizuje rast miezd

Česká centrálna banka by svoju politiku oslabovania koruny mohla ukončiť v budúcom roku, ale neurobí to skôr, ako v jeho druhej polovici. Povedal to v stredu viceguvernér banky Mojmír Hampl. Po sérii dobrých údajov prichádzajúcich zo zrýchľujúcej sa ekonomiky, sa tak Hampl pripojil ku guvernérovi centrálnej banky Miroslavovi Singerovi v náznakoch, že oslabovanie koruny pravdepodobne nebude po druhej polovici budúceho roka nutné. Hampl však uviedol, že pred ukončením tejto politiky sa musí znormalizovať rast miezd.

Mzdy v českej ekonomike rastú pomalšie, ako sa očakávalo, ale podľa guvernéra českej centrálnej banky Miroslava Singera je obrat blízko. Vyjadril sa takto v utorok počas diskusie s podnikateľmi. V prvom štvrťroku sa české mzdy reálne zvýšili o 2,1 %. Singer predpokladá, že nezamestnanosť v krajine v budúcom roku klesne k úrovni 5 %, čo bude mzdy tlačiť smerom nahor.

Súvisiace články

Aktuálne správy